Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moberg drog fullt hus

Annons

I dag är han hemma i Sverige igen. Han är bosatt i Falun och jobbar i SVT:s utrikesgrupp i Stockholm. Där syns och hörs han i både Rapport och Aktuellt. Frågan är om det är någon Falubo som har ett så välbekant ansikte och röst som han i dag.

Men kändis det vill han inte kallas. Fast det händer att det kommer fram folk och frågar.

I går drog han fullt hus på Dalarnas museum när han berättade och svarade på frågan om läget i USA och konflikten med Irak.

Biljetterna tog slut på tio minuter. Så han har redan lovat journalistdistriktet och frilansklubben som ordnat mötet att ställa upp på en repris.

Lars Moberg föddes i Rörbäcksnäs och gick i skolan i Malung och Mora.

Sedan tänkte han bli läkare. Där kom han inte in men på andrahandsvalet, teknisk fysik, gick det bättre. Och nationslivet på Västmanland-Dala nation var också roligt. Där började han spela fiol. Det gör han än och hemma ordnade arbetsförmedlingen i Malung ett stort anlagstest för arbetslös ungdom. Efter den testen fick han frågan om han aldrig tänkt bli journalist. Han fick pryo en vecka på Mora Tidning. Där fick han skriva lite och så lärde han sig vad som händer när man fotograferar en ridande lucia med blixt när det snöar.

- Det blir stora vita kulor, säger han.

Utbildningen till journalist fick han på JH i Göteborg med sommarvikariat som lokalredaktör i Malung, jobb på DD i Falun och på radion var han med och lade ner Gävle-Dala kvarten åt Sveriges Radio. Mellan 1979 till 1984 syntes han i rutan på SVT i Falun sedan bytte han till utrikesjobbet i Stockholm.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons