Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbade elever kompenseras

Annons

En elev vid Lindöskolan i Norrköping får 25 000 kronor i skadestånd av kommunen. Det är den summa Barn- och elevombudet (BEO) begärt, för att skolan inte kom tillrätta med att eleven blev retad av andra elever.

Kommunen och BEO träffades i dag, och enligt BEO accepterade då kommunen att betala den begärda summan.

I ett annat fall fick en lågstadiepojke ett sammanbrott sedan han trakasserats av andra elever. Nu har familjen fått kompensation av skolan.

Förlikningen innebär att det första fall som BEO drev är avslutat.

Det var i höstas som BEO beslutade att kräva skadestånd på 50 000 kronor av Hamnskolan i Stockholm. Mamman till en lågstadieelev på skolan anmälde att hennes barn blivit mobbat en längre tid. Bland annat ska pojken ha jagats med järnrör och träkäppar och vid ett tillfälle blivit slagen med en tjock bräda. Trakasserierna ledde till att pojken fick ett sammanbrott.

BEO krävde att skolans huvudman, skolkoncernen Pysslingen, skulle betala 50 000 kronor i skadestånd till det drabbade barnet. Enligt BEO hade skolan inte ingripit tillräckligt kraftfullt för att få stopp på mobbningen.

Sedan i höstas har BEO och skolans företrädare haft diskussioner. I förra veckan nådde mamman och skolan en egen förlikning - och därmed drogs anmälan till BEO tillbaka.

Parterna - mamman och skolan - har kommit överens om att hålla hemligt vad uppgörelsen innehåller.

Pysslingens vd Johan Göterfelt bekräftar förlikningen men vill i övrigt inte ge någon kommentar.

Barn- och elevombudet inrättades i fjol, i samband med en ny lag mot kränkande behandling i skolan.

TT

Mer läsning

Annons