Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbad men inte knäckt

Annons

- Mina gamla kompisar frös ut mig. De förstörde saker för mig och de sparkade mig. Varför vet jag inte, men det kanske var fråga om avundsjuka, berättar Jenny lågmält.

Mobbningen hon råkade ut för pågick under högstadieåren vid Sammilsdalsskolan i Leksand. Hon fick hjälp av kurator Karin Westerlund, som i dag tjänstgör vid Mockfjärdsskolan.

När Karin frågade Jenny om hon ville komma och berätta om sina upplevelser, var det naturligt för henne att ställa upp.

I dag går Jenny på gymnasiet och har ingen kontakt med sina gamla plågoandar. Men hon minns.

- Jag mådde väldigt dåligt och skyllde på mig själv för det som pågick. Jag trodde att det var mitt eget fel, berättar hon.

Jenny tror att det är vanligare att tjejer mobbar.

- Men de gör det på ett annat sätt än killar. Det är mer psykisk mobbning, säger hon och tillägger att hon nu fått tillbaka sitt självförtroende:

- Att få berätta stärker mig som person.

- Jenny har kämpat på bra. Det är roligt att se henne i dag. Det tar tid att läka såren, framhåller Karin Westerlund.

Hälsoveckan handlar om mycket mer än enbart mobbning. Bland det som högstadieeleverna får veta mer om finns matlagning, anorexia, massage, stavgång, dopning, ledarskap, samlevnad, alkohol och tobak.

En nykter alkoholist från Leksand, berättar om missbruk. Från Kris, Kriminella i samhället, kommer två män från Borlänge och berättar. Dessutom kommer även en representant för ett vaktbolag att berätta om sitt jobb samt Claes Mankler som talar om en alkoholfri uppväxt.

På torsdag redovisar eleverna sina intryck. De gör det genom en utställning om det som engagerat dem mest. På kvällen är det öppet hus för allmänheten och då ska eleverna berätta om sina utställningsföremål.

- De ska få visa vad de gjort och vara stolta över det, säger Karin Westerlund.

Torsdagskvällen avslutas med att eleverna och personalen samlas till discodans.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons