Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjuka linjen försvinner

Annons

I augusti tar företaget Swebus över ansvaret för busstrafiken i Dalarna. I Ludvika kommun ersätter man Connex och i samband med övertagandet försvinner "Mjuka linjen-bussarna".

- Flextrafik där man ringer och beställer bussresan blir möjlig under dagtid vardagar, 09.00 - 15.00, och efter 18.00 samt under helger. Bussen kommer senast inom en timme. Övrig tid blir det linjetrafik av samma slag som i dag, förklarar Sandahl.

Flextrafik finns redan på flera håll landet och Sandahl nämner att det blivit en framgång i bland annat Sandviken. Flextrafik innebär att bussen kör fram till bostaden eller till en så kallad träffpunkt i kvarteret.

- Flextrafik kommer också att kunna nyttjas av dem som bor i områden där Mjuka Linjen inte går, framhåller planeringssekreteraren.

I första hand kommer flextrafik att erbjudas boende i Ludvika tät-ort men enligt Sandahl är tanken "att det ska finnas en typ av flextrafik även på landsbygden".

Flextrafik på landsbygden skulle förbättra dagens system med kompletteringstrafik. I dag har människor på landsbygden som bor minst två kilometer från en hållplats rätt att två gånger i veckan beställa taxi och för "busspris" åka fram och tillbaka till närmaste tätort.

Det är ännu inte klart vilket biljettpris som kommer att tas ut av resenären för flextrafik. Antingen blir det något dyrare än att åka med vanlig buss i linjetrafik eller så blir det samma pris.

Kommer inte taxinäringen att få problem om folk kan ringa och beställa bussresor?

- Visst kan det bli så men det är möjligt att flextrafiken införs först nästa år och då samordnas med den upphandling av skolskjutsar, färdtjänst med mera som ska göras 2007. Det är ju inte omöjligt att taxi får ansvar för flexresorna, svarar Sandahl.

Flextrafik kan förefalla vara dyrare än sedvanlig linjetrafik ur kommunens synvinkel. Men Karin Sandahl tror att flextrafik kan vara att föredra även av ekonomiska skäl. Bussar som kommer körande med ingen eller bara några få resenärer blir förhoppningsvis en ovanligare syn i framtiden.

- Även med flextrafik kommer bussarna att gå enligt tidtabell men är det så att det inte kommer några beställningar så ställs buss-turen in.

Oavsett om flextrafiken införs i augusti eller sommaren 2007 så försvinner Mjuka linjen-bussarna om några månader.

- Nya smidigare bussar som är handikappanpassade är redan beställda för att tas i trafik i sommar. Två av dem kommer att köra i Ludvika.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons