Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölk blir dålig snabbt

Annons

Testföretaget Consumer Content har för tidningens räkning undersökt hur hållbar vanlig standardmjölk egentligen är.

I undersökningen ingick mjölk från de sju största mejeriföretagen i Sverige samt mjölk som importeras från Tyskland och som säljs av lågpriskedjan Lidl.

För att mäta hållbarheten undersökte laboratoriet bland annat halten av bakterien Bacillus cereus i mjölken, vilket är den vanliga testmetoden.

En vanlig uppfattning är att mjölk är färsk långt efter det bäst före datum som står på förpackningarna. Så verkar det inte vara.

Redan två dagar efter utsatt bäst före datum hade samtliga fabrikat utom två så höga värden av Bacillus cereus att de klassificerades som otjänliga, enligt Livsmedelsverkets gränsvärden.

Enligt Livsmedelverket krävs det höga halter av Bacillus cereus för att bakterien ska ge upphov till sjukdom. Små mängder är inte farligt.

Ulla Nordström, enhetschef Livsmedelsverket, säger att konsumenten märker om halterna av bakterien är för höga.

- Kommer du upp i sådana halter att det blir farligt att dricka mjölken, dricker du den inte. Den ser hemsk ut och luktar och smakar illa.

De flesta av de undersökta mejerierna anger på förpackningarna att mjölken innehåller 120 mikrogram kalcium per 100 gram mjölk.

I verkligheten tycks det inte vara så.

Enligt undersökningen har sju av de nio undersökta fabrikaten en kalciumhalt som är lägre än 100 mikrogram.

De enda mejerier som kommer över 100 är Milko och Norrmejerier.

Den tyska lågprismjölken Milbona Lidl är varken bättre eller sämre än sina svenska konkurrenter och placerar sig i mitten.

MIKAEL BERGLING

Mer läsning

Annons