Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölig knöl av värmen

Annons

Räkna med att potatisen lätt kokar sönder i höst.

Ett resultat av sommarvärmen är nämligen mjöligare knölar.

- Ett bra tips är att aldrig stormkoka potatis, säger potatiskonsulent Pirjo Gustafsson.

Många av oss har hunnit glömma bort det, men sommaren började faktiskt med ösregn.

- Under några veckor i juni-juli fick potatisen lika mycket regn som den behöver under en hel säsong. Det gjorde att bladmöglet slog till ovanligt tidigt, säger Pirjo Gustafsson

Ekologiska odlingar och mindre husbehovsodlingar drabbades hårt av bladmöglet, eftersom de odlarna inte använder kemiska medel mot svampangreppen. Men sammanfattningsvis blir det inget dåligt potatisår.

- Nej, det kan man inte säga, konstaterar Pirjo Gustafsson. De fält som inte drabbades av bladmögel ger normal skörd av bra kvalitet. Möjligtvis kommer det att vara lite ont om ekologisk dalapotatis.

Värmen på sensommaren gjorde att potatisen klarade sig ifrån en del sjukdomar som annars brukar ställa till problem.

Men solen och torkan satte också sina spår i potatisen. Mycket värme betyder mer stärkelse i potatisen och det gör den mjölig.

- Så blir det efter en torr och solig sommar, säger Pirjo Gustafsson, som dock inte tycker att det är något större problem.

Att värmen blev kvar fram till skördetid är ett gott tecken.

- Är det fint och varmt när man skördar, har man alla chanser att få upp potatis av fin kvalitet. Varm potatis tål mycket mer hantering, säger Pirjo Gustafsson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons