Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MittDalarna viktigast för Dalarnas framtid

Annons

De mindre kommunerna i länet är beroende av att Falun och Borlänge står starka. För Region Siljan och södra Dalarna med vardera drygt 50 000 invånare är det viktigt att länets centralregion utvecklas.

Människors rörlighet ökar, deras önskningar om boende kretsar allt mer kring den större staden eller den tätortsnära landsbygden. I dag ser vi hur regionen MittDalarna med 149 000 invånare allt mer växer samman, framför allt på arbets- och utbildningsområdena. Regionen har också tydliga samband med resten av Dalarna, med Gästrikland och Mälardalen.

Dessa samband bör utvecklas såväl i form av samverkan med våra grannar som utbyggnaden av bättre kommunikationer. Kommunikationer som är snabba, säkra och tillväxtskapande. En bättre riks- 50 vid Ludvika och snabbare järnvägstransporter är projekt som vi tillsammans måste mobilisera kraft för att driva igenom.

Av de 70 000 arbetstillfällen som finns i Mittdalaregionen så finns många i verkstads- och processindustrin. SSAB, ABB, pappersbruken i Grycksbo och Kvarnsveden är framgångsrika inom sina respektive områden.

Bakom dem finns många små- och medelstora företag i många olika branscher. Knutet till näringslivet finns många nätverk och etableringsområden.

High Voltage Valley i Ludvika, Framtidsdalen i Borlänge och Dalregementet i Falun är tre starka exempel. Forskningen är omfattande inom exempelvis ABB, Stora Enso Research, Jernkontoret, Centrum för Klinisk Forskning, Swedish LCD-center och Dalarnas Forskningsråd.

Högskolan är mycket viktig för regionens framtida utveckling. Dess roll för att alstra nya affärsidéer, hjälpa till att höja kompetensen i befintligt näringsliv eller för att höja den kritiska massan som bidrar till debatt kan aldrig överskattas.

Högskolans nuvarande kvalitet eller framtida möjligheter bestäms också av hur mycket vi är beredda att stödja och nyttja den. Om inte vi månar om den - vem ska då göra det?

Servicesektorn blir allt viktigare, och det är här som tillväxten sker. Här spelar handeln en viktig roll. Falu centrums 140 butiker tillsammans med de 60 i Kupolen och många fler i de olika stadskärnorna gör att den kommersiella servicen är väl utbyggd.

Spännande miljöer, exempelvis Säters gamla stad, kan ge affärsbesökaren en extra dimension. Mittdalarnas servicesektor har också starka sektorer inom konsultföretag och turistbranschen.

Många ingenjörs-, advokat-, reklam- och mediaföretag har MittDalarna som hemvist. Vinterturismen är stor med anläggningar som Säfsen, Bjursås och Romme alpin. Världsarvet Falun har också bidragit till att vår del av länet numera är ett stort turistmål.

Bomiljön kan avgöra en etablering. Det står allt mer klart att det inte bara är nya etableringar och hög företagsaktivitet som ger ökad bosättning - förhållandet är även det omvända. Vid ett snabbt svep över regionen inser man att här finns alternativen för den mest kräsna. Från småskaligheten i trästadsdelar eller välbevarade bymiljöer i alla fem kommunerna till stadens intensitet eller nytänkandet i bostäder som byggs just nu.

Vi tror att allt detta bäst marknadsförs var för sig? Tror vi att påverkan från en kommun med 10-50 000 invånare är effektivare än 150 000 tillsammans? Svaret är nej. Om vi dessutom inte tror att förmågan att förstå och fånga upp flyttmönster, eller att på sikt finansiera regionala satsningar gemensamt är något som stärker oss och länet. Ja, då stagnerar vi. Då står gärdesgården kvar utan att vi orkar ta oss över.

JONNY GAHNSHAG

Jonny Gahnshag (s) är kommunstyrelsens ordförande i Falun och styrelseordförande i utvecklingsbolaget MittDalarna.

Mer läsning

Annons