Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittdalarna - ett enkönat bolag

Annons

Borlänge, Falun, Gagnef, Säter och Ludvika har bildat utvecklingsbolaget Mittdalarna AB. Syftet är att bolaget ska jobba med näringslivsutveckling och att stärka regionens attraktionskraft.

Bolaget leds av en manlig vd. I styrelsen ingår de fem kommunalråden, samtliga män, samt Borlänges manlige kommundirektör och vd:n.

Mansdominansen får nu kritik, från vänsterpartiet i Borlänge. Leif Lindström:

- När man ser på "överdirektören", kommunalråden, kommuncheferna och bolagets styr-elsesammansättning kan man få intrycket att kompetens och trovärdighet bara är manliga egenskaper.

- Litar inte männen på kvinnors förmåga? frågar sig Leif Lindström

Som även kommenterar vd-rekryteringen:

- Till den uppgiften har en manlig vd, "överdirektör", rekryterats med egenskaper som kan avläsas i lönekuvertet. 62 000 kronor i månaden.

Han säger sig vara ytterst tveksam till sådana här konstruktioner och bolag.

- Med påföljande "grabbiga" tjänstetillsättningar som har en tendens att ytterligare sänka trovärdigheten för det offentliga åtagandet.

- Vänsterpartiet kan omöjligt försvara "enkönade" sammanslutningar byggda i lös sand och utan folklig förankring där resultaten enbart verkar vara ordrika visionsbaserade kåserier.

Leif Lindström vill nu att kommunalrådet Peter Hultqvist förklarar varför det finns så få kvinnor representerade i bolaget, och hur man tänkt sig klara jämlikhetsfrågan? Hultqvist är för närvarande ordförande i Mittdalarna AB.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons