Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i prick för miljön

Annons

Att sanera bort allt bly från de traditionella skjutbanornas sandfång är både bökigt och dyrt. Sanden måste fraktas bort och tvättas och resterna läggas på deponi.

Försvaret satsar därför att på sikt byta ut sanden mot miljövänliga kulfång i alla banor som nyttjas. En mindre skjutbana i Trängslet är klar och nu har den större banan i Jämmerdalen i Falun också byggts om.

Så här konstrueras de nya miljövänliga skjutbanorna. I botten på fånget läggs en tät duk som förhindrar läckage till marken. Ovanpå den läggs ett tjockt skikt av riven gummi och därefter läggs en tjock mjuk gummimatta som släpper igenom kulorna.

När denna typ av fång ska saneras räcker det med att centrifugera ur kulorna ur gummimassan och sedan lägga tillbaka den.

Kostnaden för den nya banan ligger på runt ett par miljoner kronor. Den var klar strax före jul och i lördags invigdes den genom att 40 nya hemvärnsmän fick sina första skjutövningar på den.

Många var rädda för att intresset för att gå med i frivilligorganisationerna skulle svalna högst betydligt i Dalarna när regementet lades ner. Men så är inte fallet, uppger överstelöjtnant Tage Johansson, som ansvarar för Dalregementsgruppen.

Gruppens ambition är att utbilda 150 nya hemvärnsmän per år för att ersätta de äldre som slutar.

- Och jag tror att vi klarar det också, säger han.

I dag står 150 på kö för att få bli hemvärnsmän. Ett av skälen är det utbildningssystem som finns tror Tage Johansson. De 12 officerarna, som är kvar på Dalregementet, utbildar 100 hemvärnsinstruktörer som i sin tur har hand om utbildningen av 3 000 hemvärnsmän. Just den lokala förankringen i bygderna gör att intresset hålls vid liv.

Därmed kan man också konstatera att Dal- regementet inte alls är helt och hållet dött utan att övningar pågår då och då som tidigare. Men det tror inte folk och det oroar Tage Johansson.

- Vi möter folk i skogen även om vi har bommarna fällda. Ibland kommer det till och med unga tjejer på häst uppdykandes mitt i målområdet. Ingen tycks längre läsa skjutvarningarna och annonserna i tidningarna om övningar, säger Tage Johansson bekymrat.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons