Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt hjärta blöder för Gussarvsgården

Annons

Hur kan en nämnd, som förväntas sköta omsorgen om äldre, komma med förslaget att lägga ner ett så populärt boende för den äldre befolkningen som Gussarvsgården har varit.
Jag hade mina farhågor när skolan flyttade in och alla fritidsutrymmen för hyresgästerna försvann. Mitt hjärta blöder!
Gussarvsgården var en pärla för äldreboende när det byggdes för 28 år sedan. Redan första året hade vi flera rullstolsbundna hyresgäster där än på övriga äldreboendet i kommunen.
Gussarvsgården som byggdes med bostadsbidrag gav eko i hela länet och långt därutanför.
Under den tid jag arbetade där som fritidspedagog guidade jag delegationer både från egna länet, Gästrikland, Värmland och, med John Perssons tolkhjälp, även en delegation från Kina. Nej politiker, tänk om!
Befolkningen blir äldre och vitalare och behovet kommer att öka med åren, för just ett sådant serviceboende som Gussarvsgården är avsett för.
Gör Gussarvsgården lika attraktiv som den var i början då lär det inte bli svårt att få hyresgäster i alla 68 lägenheter!
Hur har det kunna bli som det nu är? Jo, först tog skolan matsalen i anspråk för Gussarvsskolans elever och lärare. Det var en bra lösning för kommunen och barnen fick en bra matmiljö att vistas i.
Sedan kom dock förskolan. Då började förstöringen av helhetsmiljön. En korridor stängdes av och utrymmena började försvinna.
Sedan byggdes ett kontorsrum åt socialförvaltningen. Så kom den stora skrällen, alla biutrymmen i östra delen togs i beslag av skolan utan att hyresgästerna ens informerades (förrän jag ingrep).
Det sades att det skulle bli så bra för gamla att ha barnen omkring sig. Inte såg jag mycket av det, annat än att en del av barnen lärde sig var de "snälla" pensionärerna bodde och att där de kunde ringa på och få en karamell ibland.
Nu ryktas det att Hedemorabostäders personal ska flytta in på Gussarvsgården. Jag hoppas dock att det inte sker förrän de är pensionärer.
Är det att undra på att boendet inte är attraktivt när Gussarvsgården ska betjäna så många andra?
Övriga pensionärsföreningar, stöd PRO:s protester mot nedläggningen!
Kommunen uppmanas leva upp till skrivningen i brevet till mig, daterat 2000-03-22, och iordningställa en terapilokal i stället för att lägga ner Gussarvsgården!

ERIK BERGLUND

Mer läsning

Annons