Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mister sopstationen

Annons

I fyra år har Joanna Stridh och Göran Norgren, försökt få bort containrarna från parkeringen utanför sin butik i Husby.

Hedemora kommun har köpt in åkermark en bit därifrån och gett bygglov till en ny återvinningsstation.

Men det blir för dyrt tycker materialbolagen, som driver Förpackningsinsamlingen.

- Det kostar uppåt 60 000 kronor att bereda den marken och det är det enda erbjudande vi har fått, säger Mia Steinbach, regionsansvarig på Förpackningsinsamlingen.

Systemet med återvinning drivs utan vinstintresse och bekostas främst av den avgift som producenterna betalar för varje förpackning.

- Men krävs det så stora investeringar som 60 000 kronor, skulle förpackningarna bli väldigt dyra. Policyn är att tillhandahålla en återvinningsstation, där det finns en butik som är öppen året runt och där det bor minst 500 personer. Smedby har bara 253 invånare, enligt folkbokföringen.

- Det är alldeles för litet underlag, för att lägga ut så mycket pengar på en ny station.

Mia Steinbach anser också att containrarna bör flyttas. Hon tycker inte att kommunen har varit samarbetsvillig.

- Vi kan inte göra mer nu. Den första juli tar vi bort stationen och närmsta ställe blir Långshyttan eller Hamre. Hans Andersson på miljö- och byggkontoret, tror inte att det är aktuellt för kommunen att gå in med pengar till en ny återvinningsstation.

- Ärendet har inte prövats, men jag kan inte tänka mig att man tar den kostnaden. Anledningen till att Förpackningsinsamlingen inte erbjudits något billigare alternativ, är att det inte finns annan mark att bygga på.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons