Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mister 10 miljoner

Annons

Tidningen berättade i går om att kommunledningen har flaggat för att det kan komma att bli både färre vuxna i skolan och större barngrupper i förskolan nästa år. När skolan måste minska sina kostnader i storleksordningen 30-35 miljoner ska det nu ske genom personalminskningar.

När politikerna tidigare har diskuterat sparpaket har de hänvisat till att de så kallade Wärnerssonpengarna sätter stopp för möjligheten att skära ner på pedagogisk personal inom skolan. Det tillfälliga statliga bidraget är nämligen kopplat till tuffa krav på kommunerna att hela tiden öka antalet lärare i skolan, annars uteblir bidraget.

Falu kommuns ekonomiskt kärva läge har dock fått politikerna att tänka om:

- Vi ser ingen annan lösning. Det är självklart det sista vi vill, att förlora statsbidrag, det är näst- intill Ebberöds bank, säger skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona, s.

Sammanlagt kan det röra sig om upp mot tio miljoner kronor i minskade intäkter till skolan.

- Vi förlorar dock inte något retroaktivt. Det som sker är att vi förlorar en kommande intäkt, då vi inte uppfyller kraven på att få ytterligare Wärnerssonpengar.

Osäkerheten kring de så kallade Wärnerssonpengarna är dock stor. Ingen vet om det kommer nya friska statsbidrag till den ökade lärartätheten i landet efter 2006:

- Vi vet inte heller hur reglerna kommer att utvecklas, säger Ragnar Kroona, och syftar på diskussionen om att ändra det nuvarande regelverket som styr utbetalningen av statsbidraget, eftersom fler och fler kommuner inte klarar av att leva upp till det.

Nästa vecka ska budgeten för 2004 debatteras i kommunfullmäktige. Det är de ekonomiska ramarna som ska bestämmas. Först i höst kommer sedan skolstyrelsen att komma med ett mer detaljerat förslag var man konkret kan tänka sig att minska antalet tjänster.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons