Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstror politikerna väljarna?

/
  • I centrum. – Som förälder vill jag mitt barns bästa i alla lägen, fastslår Terese Jonsson och kramar om dottern Ella.

Annons

Terese lyssnade till närradions utsändning från fullmäktige och debatten överraskade henne:

- Oj, vilka åsikter en del förtroendevalda har och så lite förtroende de tycks ha för oss väljare, småbarnsföräldrar och kvinnor. Jag kom på mig själv med att fundera över vilken typ av erfarenheter och vilken människosyn en del av uttalandena bygger på.

Det som hon tycker var det "värsta" under debatten var uttalandet av Bo Billborn (s) om att det är männen som vill införa vårdnadsbidrag för att få egna hembiträden.

- Jag kan säga att det inte är riktigt så vi diskuterat när vi samtalat om det här under babykaféträffarna vid den öppna förskolan. Min man Dennis, som förresten snart ska vara föräldraledig med vår dotter Ella, ska också vara hemma. I likhet med mig vill han ta så stor del i Ellas uppväxt och utveckling som någonsin möjligt. Socialdemokraterna ville få det att framstå som fult att vara hemma med "fickpengar", men det är inte det det handlar om, utan om barnens bästa. Barn behöver sina föräldrar och ingen skaffar väl sig barn för att lämna bort dem till andra. Men i dag är det svårt att leva på en lön och ett vårdnadsbidrag på 3 000 kronor i månaden gör det lite lättare, säger hon.

Hon reagerade också över att s-företrädare menade att det är lättare att ägna sig åt annat om man är hemma med vårdnadsbidrag än med föräldraförsäkring.

- Obegripligt, som förälder vill jag mitt barns bästa i alla lägen.

Hon tycker ändå att det var intressant att lyssna till debatten och att höra "sakligheten få ge vika för möjligheterna att vinna politiska poäng". Efter sammanträdet har hon varit i kontakt med många personer som sagt sig dela hennes åsikter och även många som berättat att de inte sett namnlistorna och därför inte kunnat skriva på dem.

- Jag kommer att lyssna till fler sammanträden, särskilt om det är frågor som intresserar mig. Jag har faktiskt fått mig en tankeställare när det gäller politik och politiker. Men jag vill samtidigt betona att jag är tacksam över att så många yngre kvinnor stod upp i fullmäktigedebatten och berättade att de själva varit hemma med sina barn och att de inte upplevt det som någon kvinnofälla. Efter att ha hört fullmäktigedebatten är jag mer övertygad än någonsin om att de behövs ökad valfrihet, summerar Terese Jonsson.

Fakta: Namninsamlingen

De borgerliga i Gagnef har sedan 2002 diskuterat möjligheterna att dels införa ett kommunalt vårdnadsbidrag, dels öppna för andra än kommunen att bedriva föreskole- och familjedaghemsverksamhet.

Inför det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige, då beslut togs om att införa vårdnadsbidrag så snart ett riksdagsbeslut gör det möjligt och att göra det möjligt för andra än kommunen att bedriva barnomsorg, ordnade den nyblivna mamman Terese Jonsson, Djurmo, en namninsamling för att övertyga kommunpolitikerna om behovet av valfrihet inom barnomsorgen.

Hennes namnlistor, med 183 underskrifter, överlämnades till kommunfullmäktiges ordförande i samband med att fullmäktige diskuterade vårdnadsbidrag och alternativa utförare av omsorg.

Mer läsning

Annons