Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstroendeomröstning mot Gonzales

Annons

Demokraterna i den amerikanska senaten ska genomdriva en misstroendeomröstning mot justitieminister Alberto Gonzales.

De hoppas därigenom kunna tvinga president George|W Bushs omtvistade vän och tidigare rådgivare att avgå.

Vita huset viftade på torsdagen bort demokraternas senaste initiativ som en "betydelselös politisk handling". Justitieministern har presidentens fulla förtroende, hette det.

Demokraterna som har en knapp majoritet i senaten sade att de planerar att hålla misstroendeomröstningen redan nästa vecka och räknar med att vinna den med hjälp av några republikanska senatorers röster.

Bush har upprepade gånger avvisat krav som bägge partierna ställt sig bakom om att sparka Gonzales.

Gonzales har befunnit sig i hetluften i månader sedan han förra året gjorde sig av med en rad federala åklagare. Kritikerna har hävdat att åklagarna sparkades av politiska skäl. Gonzales har å sin sida hävdat att åklagarna avskedades för att de inte höll måttet.

Situationen hade lugnat ner sig något för Gonzales efter utskottsförhören ända tills en tidigare medarbetare utfrågades i senatens konstitutionsutskott förra veckan. Den förre biträdande justitieministern James Comey avslöjade då att Gonzales när han var rådgivare i Vita huset 2004 uppsökte den svårt sjuke justitieministern John Ashcroft i ett misslyckat försök att få honom och hans departement att lägga sina invändningar åt sidan och ge president Bushs avlyssningsprogram förnyat godkännande.

Bush ska till slut ha avgjort kraftmätningen mellan Vita huset och justitiedepartementet genom att beordra ändringar för att få programmet att följa lagstiftningen.

TT

Mer läsning

Annons