Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte mordbrännaren nekar

Annons

Rättegången mot den misstänkte mordbrännaren började med ett ringa narkotikabrott som, i princip, var ofarligt i det här sammanhanget och han erkände direkt. Anklagelserna om anlagda bränder nekade han dock till.

Någon gång mellan 25 oktober och 2 november har ett försök gjorts att sätta eld på Grannas A Olssons hemslöjd i Nusnäs. En av de anställda där hittade en ihoprullad tidning i en låda med spillvirke. Då han tog upp tidningen, upptäckte han att den hade kolat på undersidan. Då tekniker på Statens kriminaltekniska laboratorium undersökte tidningen, fann de ett ljus inlindat i den.

Den åtalade 42-åringen medger att han besökt Nusnäs, men endast på dagtid. Natten till den 26 oktober var en av rikskriminalens spanare på väg till Mora, då en röd Peugeot svängde ut från Nusnäsvägen. Spanaren kände igen bilen, eftersom han och andra kollegor skuggat den misstänkte pyromanen under en längre tid.

- Jag åkte till Nusnäs och stannande till på några ställen och luktade för att få reda på om det brann någonstans, berättade spanaren som hördes på telefon. Han kände ingen brandrök.

- Då kände jag inte till att den här mannen är kapabel att göra brandhärdar med fördröjning.

Det är just så åklagaren Olle Sohlberg menar att mannen går till väga. Den 5 november gjordes försök att anlägga bränder vid Frosts knivfabrik och vid Triumfglass. På båda ställena har polisen hittat toalettpappersrullar med ljus i. Då ljusen brunnit ner till toarullarna, efter några timmar, skulle elden sprida sig, men i de här två fallen gick det inte som planerat. På en av toarullarna har polisen hittat 42-åringens fingeravtryck.

- De måste ha kommit dit då jag besökt någon offentlig toalett, kanske på järnvägsstationen där jag brukade borsta tänderna och tvätta mig, förklarade den åtalade mannen.

Rikskriminalens spanare och även lokala poliser har följt mannens förehavanden i Dalarna. Han har besökt Falun, Mora, Malung, Sälen och Rättvik. Själv påstår han att han varit medveten om poliserna.

- De har haft en GPS-sändare på min bil.

Mannen har gripits och dömts för bränder i Skåne men friats i högre instans. Han har varit utpekad som misstänkt för en brand i Emil i Lönnebergas snickarbo i Vimmerby.

- Polisen har förföljt mig där nere så jag funderade på att bosätta mig i Falun eller Mora. Det var anledningen till att jag åkte till Dalarna.

Mannen har i huvudsak bott i sin bil och åkt omkring och, som han sagt, letat efter ställen att koppla upp sig på något eluttag men också för att leta efter sådant som är värdefullt, för framtida bruk.

Vad har du för uppfattning om poliser, undrade Sohlberg.

- Vi bor i en polisstat, svarade 42-åringen. Han svarade att hat var ett starkt ord, men han tycker illa om poliser.

Det spekuleras i att det är mannens missnöje med poliser och samhället överhuvudtaget som gör att han anlägger bränder. Han är ju misstänkt för att ha satt eld på kulturbyggnader. Vid ett samtal med en polis i häktet, har 42-åringen talat om att det kunde vara han själv som satt eld på snickerboa i Vimmerby.

Att sätta eld på kulturminnen är som att stjäla kulturarvet från svenska folket, förklarade mannen.

- Jag ville psyka poliserna och få dem att tro att det var jag som anlagt Vimmerbybranden, sa han.

Då rättegången fortsätter idag, fredag, ska bland andra den här polisen vittna om sitt samtal med den misstänkte mordbrännaren.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons