Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt tjuvjakt granskad

Annons

Untorparn var en av de första björnar som märktes i björnforskningsprojekt. Redan när han fick radiosändaren 1986, bedömdes han vara 15 år gammal.

Med åren blev Untorparn en "kändis". Han var också lätt att känna igen med en kraftigt hängande underläpp.

Under sin krafts dagar var Untorparn en av de största hanbjörnarna i forskningsprojektet. När björnen sköts var den i kraftig retur.

Vid en ommärkning ett år innan han sköts, var vikten 204 kilo. Untorparn hade då just gått ur idet och var avmagrad. När Untorparn sköts förra hösten var vikten endast 140 kilo.

Jakten polisanmäldes av länsstyrelsens miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson, uppbackad av Naturvårdsverket.

Misstanken var att Untorparn skjutis vid en åtel, och därefter flyttats cirka sju kilometer från skottplatsen. Något som skulle kunna vara ett jaktbrott, sedan det förra sommaren är förbjudet att skjuta björn vid åtel.

De tre män som delgivits misstanke om jaktbrott förnekar att de skjutit Untorparn vid åtel.

Under det halvår som gått har det länge hävdats att polisen funnit blod vid den aktuella åteln och att DNA-analys visat att blodet kommer från Untorparn.

- Utredningen om Untorparn håller just på att bli klar, och dessförinnan vill vi inte säga något om vad vi funnit eller vad vi misstänker, säger åklagare Per-Göran Persson, Falun.

Åklagaren säger också att han ännu inte tagit ställning till om det över huvud taget ska bli åtal, eller om det handlar om ett grovt eller lindrigt jaktbrott. Men på en direkt fråga om det här ärendet har prejudicerande intresse svarar Per-Göran Persson.

- Naturvårdsverket har intresse i ärendet. Vad jag vet har inte åtelförbudet prövats tidigare.

Om männen åtalas och om de blir fällda, är straffskalan för grovt jaktbrott fängelse från 6 månader till 4 år.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons