Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt sjöfylla bakom dödsolycka

Annons

Sjöpolisen och kustbevakningen skärpte kontrollen av onyktra båtförare under midsommarhelgen. En dödsolycka tros ha berott på sjöfylleri och flera andra båtförare misstänks ha tittat för djupt i flaskan.

En 43-årig man omkom i olyckan utanför Ljusterö i Stockholms norra skärgård strax före midnatt på midsommarafton. Mannen hamnade i vattnet när en mindre motorbåt körde in i en ankrad segelbåt nära Linanäs på Södra Ljusterös västsida.

Ytterligare två personer skadades vid olyckan, varav en allvarligt.

Rino Carlsson, områdesansvarig för sjöpolisen i Stockholms norra skärgård, berättar att motorbåtens förare misstänks för en rad brott; vållande till annans död, vållande till kroppsskada, grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

Carlssons intryck är dock att beteendet till sjöss har blivit bättre under de tio år han varit verksam som sjöpolis.

I Stockholms södra skärgård betraktar sjöpolisen Jan-Åke Kortzon helgen i stort som lugn utan några misstänkta sjöfyllerister.

I Stockholms city finns bara ett rapporterat fall av sjöfylleri och inga fall av bråk. Kustbevakningens östra region har överlämnat tre personer för misstänkt sjöfylleri till polisen, samtliga i Stockholms mellanskärgård. Sjöpolisen i Mellanskärgården har lika många misstänkta.

Sjöpolisen på Västkusten hade fram till lunchtid på söndagen haft det lugnt.

En person omhändertogs misstänkt för sjöfylleri i Lysekil vid midnatt natten till söndagen.

Kustbevakningen i södra Sverige tackar också det halvdana vädret. Inte en enda sjöfull person hade fram till söndagseftermiddagen påträffats, trots utökad kontroll i Blekinge och Skåne. Fem båtar har patrullerat området.

För Halland ansvarar Västra Götalands kustbevakning, men där har resurserna fått läggas på Bohuslän. Mellan Skånes norra gräns och upp till Kungsbacka har alltså inga kontroller gjorts.

Kustbevakningen i Härnösand har hand om vattnen från Haparanda till Öregrund. Vakthavande Anders Persson berättar att minst åtta personer har bedömts varit berusade och överlämnats till polis för utandningsprov. De misstänkta körde båtar i Luleå, Norrbyskär utanför Umeå, i Sundsvall och vid Ulvön i Örnsköldsviks kommun.

TT

Mer läsning

Annons