Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt priskartell

Annons

I tisdags och onsdags gjorde EU-kommissionen tillslag på Stora Ensos kontor i Stockholm och Düsseldorf. I tisdags gjordes det en gryningsräd på huvudkontoret i London.

I Stockholm beslagtogs dokument och e-postmeddelanden som nu ska analyseras.

Enligt Dagens Industri gäller misstankarna framför allt ett samarbete om priset på finpapper.

Hos finpapperstillverkaren Grycksbo pappersbruk säger man sig inte känna till något prissamarbete.

- Jag tycker att det skulle vara tråkigt om det skulle visa sig att bolaget gjort något som inte är tillåtet, men jag känner inte till det och jag tror inte det heller begåtts något sådant, säger brukets vd Lennart Westman.

Han säger att prissättningen inte ligger på deras bord. Från 1990 och framåt har det skötts av huvudkontoret. Sedan Stora Enso flyttade till London har det varit försäljningsavdelningen där som har bestämt priset på finpapper.

Att priset har satts centralt beror på att det inte ska finnas någon risk för att Stora Ensos pappersbruk runt om i världen ska konkurrera med varandra.

Bolaget har ett 20-tal finpappersbruk, två i Sverige - Grycksbo och Nymölla. Utöver det finns det bland annat fyra bruk i Finland, ett i Tyskland, ett i Holland och två i USA.

Kartellmisstankarna gäller fler bolag. EU-kommissionen har gjort tillslag mot papperstillverkare i åtta länder. Förutom Stora Enso har Ahlstrom, UPM, M-real och Norske skog fått besök av EU:s konkurrensmyndigheter och respektive lands konkurrensverk.

Per Lyrvall, bolagsjurist hos Stora Enso, bekräftar att myndigheterna har gjort tillslag hos Stockholmskontoret och beslagtagit diverse dokument.

Har ni deltagit i ett prissamarbete?

- Inga kommentarer, jag säger inte mer än vad som står i vårt pressmeddelande, säger Per Lyrvall, som arbetar på bolagskontoret i Falun.

Uppgifterna om en priskartell kommer från den finske papperstillverkaren UPM, före detta Kymmene. Bolaget har kontaktat EU-kommissionens konkurrensmyndighet för att berätta om ett kartellsamarbete. EU och de kanadensiska myndigheterna har lovat UPM straffrihet om bolaget samarbetar fullt ut.

Om EU finner att det har funnits en kartell mellan papperstillverkarna så kan de få böter på allt mellan 200 miljoner kronor och upp till en tiondel av årsomsättningen.

Stora Enso hade förra året en omsättning på över 100 miljarder kronor, en fjärdedel kom från försäljning av finpapper.

Enligt uppgifter till Dagens Industri så riskerar det finska bolaget M-real de högsta böterna, följt av Stora Enso och Norske Skog.

De högsta EU-böterna hittills efter en kartell, kom efter att den franska firman Roche samarbetat med andra företag inom vitaminbranschen. Då krävde EU böter på åtta miljarder kronor.

Efter kartellanklagelserna har Stora Ensos börskurs fallit. Sedan misstankarna blev kända har aktiekursen fallit med sex procent.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons