Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt miljöbrott undersöks

Annons

Miljöpolisen inledde omedelbart en förundersökning om misstänkt miljöbrott i Hosjö i går.

Hur lösningsmedel hamnat i avloppen är en gåta - i dagsläget finns inga spår som visar att xylen spritt sig från Rötmotaverken till avloppsledningen utanför.

Läckaget inne på Rötmotaverken begränsade sig till själva anläggningen, tror företagsledningen:

- Vi vet att det är 300 liter som läckt ut inom ett invallat område. Inte 8 000 liter som uppgivits i media tidigare under dagen. Det invallade området har ingen kontakt med avloppssystemet. Det finns inga avlopp i våra lokaler, sade Mats-Gunnar Lönn, logistikchef vid Rötmotaverken, under en presskonferens i går.

En koppling till en pump hade gått sönder, och troligtvis har det droppat xylen hela helgen.

Den evakueringsfläkt som ska gå igång vid läckage gjorde inte det, och läckan upptäcktes inte förrän vid midnatt mot måndagen då räddningstjänsten insisterade på att få tillträde till lokalerna.

Något driftslarm finns inte för läckage.

Logistikchefen, miljöchefen och vd för Rötmotaverken fanns på plats vid presskonferensen. Höll i presskonferensen gjorde miljöchef Kristina Harsbo. På plats fanns också räddningstjänst och va-avdelning.

Det thinnerdoftande medlet i avloppen utanför Rötmotaverken har inte identiferats ännu och något samband har inte klargjorts.

- Vi vet att det kommit lösningsmedel i avloppsnätet. Vi vet också att det varit ett läckage i tanken på Rötmotaverken, men tanken är invallad. Det är inte säkert att det är samma medel i avloppet och på Rötmotaverken, men det hände samtidigt, sade Kristina Harsbo.

Räddningsledare Jonas Röjås tror dock att de två händelserna har ett samband. Han kände samma lukt från Rötmotaverken som från avloppen utanför, och tror att det är en oerhörd slump om det inte skulle finnas något samband mellan läckagen.

Prover togs i går av miljökontoret och överlämnades till miljöpolis Anders Stikå som skickar dem vidare till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

- En förundersökning om misstanke om miljöbrott är inledd. Det finns ännu ingen misstänkt i ärendet men utredning pågår, säger Anders Stikå.

- Eftersom det varit ett utsläpp på Rötmotaverken under natten så är naturligtvis företaget av intresse för utredningen, men det finns även andra företag i området med liknande verksamheter så det kommer vi och miljökontoret att titta på.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons