Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt greps efter en månad

Annons

Han hade ätit middag med en vän på en Kinarestaurang i Borlänge. Strax efter halv tolv på kvällen den 23 maj, bestämde sig de båda männen för att ta en taxi hem.

Utanför den nattöppna grillen på Stationsgatan tilltalades de av ett gäng ungdomar. Jonas Johannesson, 32 år gammal och pappa till två barn, gav svar på tal.

Efter det hade han bara ett par minuter kvar att leva.

Männen korsade Stationsgatan och hann gå ett par meter in på Borganäsvägen. Utanför Handelsbankens dörr hann ungdomsgänget ifatt dem. Jonas Johannesson slogs till marken och där, framför ögonen på sin bästa vän, sparkades han till döds.

Det var över på några minuter.

På öppen gata blev ett hundratal personer vittnen till hur en man sparkade besinningslöst på Jonas Johannessons kropp. Medan han avslutade sitt verk genom att hoppa på offrets huvud och bröstkorg, tog han upp en mobiltelefon och ringde ett samtal.

Sedan försvann han springande från platsen.

Ett par minuter senare anlände den första polispatrullen. Redan då hade flera ögonvittnen ett och samma namn att ge. En av de skyldiga till dödsmisshandeln pekades ut som en 22-åring från Borlänge, med ett kriminellt och våldsamt förflutet.

Den natten sökte polisen på flera adresser efter honom. Utan resultat. 22-åringen hade hunnit skaffa sig ett försprång.

Tidigt på morgonen den 26 maj tog anhöriga till offret beslutet. Respiratorn som höll Jonas Johannesson vid liv stängdes av. Den 32-åriga småbarnspappan förklarades död.

Senare samma dag anhölls den misstänkte gärningsmannen i sin frånvaro. Polisen visste då med all säkerhet vem de letade efter, men man hade inte lyckats ringa in honom.

Dagarna blev till veckor.

Samtidigt som förhören med vittnen växte till ett hundratal, fortsatte polisen att bedriva yttre spaning. Rykten om att 22-åringen hade lämnat landet florerade, men det var inte någonting som polisen lade till utredningen.

- När vi tar honom så kommer det att ske här, sade kommissarie Bo Persson till tidningen.

Sent på måndagskvällen, 31 dagar efter dödsmisshandeln, skedde gripandet. I Borlänge. Klockan var 23.30 när polisen gick in i en bostad, där man ett antal gånger tidigare har sökt efter gärningsmannen.

Den här gången fanns han i fastigheten.

- Gripandet skedde helt odramatiskt, berättar Bo Persson.

Efter mordkvällen har 22-åringen ständigt förflyttat sig till olika adresser. Polisen vet att han åtminstone vid ett par tillfällen har befunnit sig utanför länets gränser. Ett antal fastigheter, i och utanför Dalarna, har därför hårdbevakats.

Mycket mer än så vill polisen inte säga.

Fick ni tips om var mannen befann sig?

- Nej...

Vad var det då som gjorde att ni kunde gripa honom?

- Det var långvariga spaningar som gav resultat.

Har den misstänkte förhörts?

- Ja, vid två tillfällen under dagen.

Vad har han sagt?

- Det är för tidigt att säga det än.

Utförde han dödsmisshandeln som ensam gärningsman?

- Nej, vi vet att fler deltog och letar fortfarande efter ett antal personer.

Men han har erkänt inblandning?

- Inga kommentarer.

I dag kommer chefsåklagare Lars Ekdahl att begära den 22-årige mannen häktad.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons