Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt förskingring

Annons

- Vi har försökt att reda ut den här härvan inom föreningen. Men det har varit omöjligt och nu har vi vänt oss till polisen, säger en av föreningens medlemmar.

Den misstänkte har i flera år haft ledande uppdrag inom föreningen och varit en av de drivande krafterna. Han har skött både sekreterarjobbet och kassörssysslan.

I föreningen slog det för en tid sedan ner som en bomb då en medlem upptäckte att föreningen stod i tidningen Justitia för skatteskulder på 50 000 kronor.

Då man tog kontakt med kronofogden fick man beskedet att denne hade för avsikt att omgående begära den ekonomiska föreningen i konkurs, eftersom skulden inte blivit reglerad trots krav och indrivningsförsök.

Då lyckades några andra i styrelsen få ett par veckors anstånd och undanröja konkurshotet. Det fanns tillräckligt med pengar i föreningens kassa för att betala skulden.

Men det här blev också anledningen att närmare granska föreningens ekonomi och det visade sig att bokföringen var i sådan oordning så att det inte gick att få fram bokslut och revisionsberättelse för att hålla årsmöte.

Några styrelsemedlemmar for till slut hem till kassören och hämtade bokföringen. Tidgare år fanns i pärmar, de senaste 1,5 årens transaktioner var inte bokförda och bestod av lösa kvitton i en kasse.

Vid genomgången hittade man mängder av konstiga räkningar som inte alls kunde härledas till föreningens verksamhet: Det var bränsleräkningar till bilen, matvaror som julskinkor, oxfiléer och lax, mobiltelefonräkningar till tre mobiltelefoner i stället för föreningens enda, även internetabonnemang, som föreningens inte haft, samt några kontanta uttag. I något fall tycks också föreningen ha fått betala matvaror för större privata fester!

- Det mesta är uppenbarligen kassörens privata konsumtion, säger en medlem till tidningen.

Oegentligheterna tycks ha pågått i minst 5-6 år. Sammanlagt tror man att det rör sig om belopp på cirka 100 000 kronor som förskingrats.

I dag är den ekonomiska föreningen under upplösning och normalt skulle medlemmarna ha delat på tillgångarna. Nu riktar de i stället skadeståndskrav mot kassören - det kan röra sig om cirka 10 000 kronor per medlem.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons