Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för jaktbrott

Annons

- Jag välkomnar den här möjligheten att bli rentvådd på laglig väg. Man ska inte behöva bli dömd av journalister, säger han.

Så du är inte orolig för att åka i fängelse då?

- Nej, definitivt inte. Inte en chans.

Tage Collberg, Säter, är ordförande för Sveriges samarbetsforum i rovdjursfrågor och en känd kritiker av regeringens rovdjurspolitik.

Dalarnas nya miljöåklagare, Katarina Lindström, tog beslut om att starta en förundersökning mot Tage Collberg efter att ha sett en förhandsvisning av SVT:s Uppdrag granskning. Programmet, som handlar om illegal vargjakt, visades för tv-publiken i tisdags kväll. Del två sänds nästa vecka.

I första programmet lämnar Tage Collberg över två provrör med vävnad från döda vargar till en tv-reporter.

- Innehavet är ju klart, säger miljöåklagare Katarina Lindström.

Men för att det ska vara något brott, måste man bevisa att Tage Collberg visste, eller kunde misstänka, att proverna kom från tjuvskjutna vargar.

Programmakarna säger att Tage Collberg berättat det för dem. Collberg själv nekar.

- Någon sådan information har jag inte fått. Mina uppgifter var att det handlade om vargar som fällts i legal norsk jakt, säger han.

På band säger Tage Collberg att vargarna "fallit för bilan".

Collberg undrar också hur Uppdrag granskning kan dra slutsatsen att de aktuella vargarna fallit för en tjuvjägare.

- Vad är det som säger att de här vargarna är tjuvskjutna? Vargarna kan ha dött på många andra sätt, säger Tage Collberg.

Enligt åklagaren Katarina Lindström är det för tidigt att säga om förundersökningen kommer att leda till att hon väcker åtal.

- När det gäller tv-program måste man vara försiktig. Man får ju inte hela bilden, säger hon.

Det som Tage Collberg misstänks för är jakthäleri, grovt brott, som kan ge fängelse i mellan sex månader och fyra år.

SVT:s Uppdrag granskning har i samarbete med norsk television gjort en kartläggningen av den illegala vargjakten.

Tv-reportern fick vävnadsproverna från Tage Collberg under förespegling att man ville kolla de svenska vargarnas ursprung. Vargmotståndarna driver tesen att den skandinaviska vargstammen är olagligt inplanterad.

Programmakarna har även smygfilmat i Tage Collbergs hem och jaktlag. Detta upprör Collberg, som anlitat en advokat och överväger att stämma SVT.

Fotnot: För jakthäleribrott kan man dömas om man befattat sig med vilt, som man vet eller har "skälig anledning anta" har dödats genom jaktbrott. Handlar det om skyddsvärda djur betraktas brottet som grovt.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons