Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt bluffaktura på kommunen

Annons

För någon vecka sedan berättade tidningen att kommunchefen skrivit en faktura på 52 500 kronor från sitt företag "Infomac konsult" till kommunen. Den fakturan avsåg i klartext kommunchefens "merkostnader" för hennes tjänstebil.

Det var en kompensation för hennes ökade förmånsvärde för bilen, då anställningen vid kommunen förlängdes med första halvåret i år. Man kan också uttrycka det som så att kommunen gett kommunchefen extra betalt, utöver månadslönen på 38 000 kronor, till hennes skatt för bilförmånen.

Då tidningen ifrågasatte fakturabeloppet visade det sig att kommunchefen skulle ha bara 11 375 kronor i stället för 52 500 kronor. Det var således mer luft än faktisk kostnad i den fakturan.

Lundgren vidhöll först att det verkligen var merkostnader för bilen som rymdes i beloppet. Men hon ändrade sig senare och förklarade att "det skett ett misstag", att hon vilseletts av sitt företags revisor till att fakturera Malungs kommun för hela förmånsvärdet och inte bara den del som skulle vara merkostnaderna.

Är det då utbildningsmaterial som kommunen betalat för på den likadana fakturan från förra året?

- Javisst, säger kommunchefen, som själv skrivit fakturan.

- Javisst, säger också personalchefen Sonja Wennerstrand, som attesterat fakturan.

Wennerstrand påstår även att hon sett "utbildningsmaterialet" för 52 500 kronor.

- Det är material till pågående personalutbildning inom kommunen, det är OH-bilder att visas på duk i en s k overheadprojektor, hävdar Wennerstrand.

Men ingen annan som tidningen talat med uppger sig ha sett några bilder, i alla fall inga bilder som kan motivera ett pris på över 50 000 kronor.

Bengt Vickes, som är ordförande för kommunens revisorer, tycker inte att fakturan från Infomac konsult är bristfällig. Han menar att det är upp till attestanten att ta ansvar för att kommunen fått materialet.

I och för sig verkar resonemanget litet märkligt mot bakgrund av att ideellt arbetande föreningar måste redovisa i stort sett varenda "kanelbulle". Hos kommunen räcker det att en tjänsteman tillstyrker och en faktura på över 50 000 kronor från en kollega - kompis? - kan betalas utan vidare "specning".

Enligt vad tidningen kommit fram till är det faktiskt en ren "bluffaktura" som kommunens toppolitiker tagit initiativet till. Kommunchefen skulle få kompensation för bilkostnaden redan förra året, men politikerna ville inte driva upp nivån på kommunchefs-lönen inför kommande anställningar. Man valde att ge en kompensationen för tjänstebilens merkostnader separat. Något konto för sådana pengar fanns inte och då togs pengarna i stället från ett utbildningskonto där det fanns pengar "över".

I så fall fick kommunchefen förra året cirka 35 000 kronor för mycket i ersättning, precis som det hade blivit i år om tidningen inte uppmärksammat "luftfakturan".

Det finns fler indicier på att det faktiskt är tjänstebilen som spökar även på första fakturan. Dels har kommunchefen, sedan anställningen vid kommunen i maj förra året, skrivit enbart dessa två fakturor med exakt samma belopp till kommunen dels anges förra kommunalrådet Håkan Eriksson som referens för att köpa "utbildningsmaterial", en verksamhet och ett konto som personalchefen Sonja Wennerstrand ansvarar för.

Om det, mot förmodan, verkligen är utbildningsmaterial som kommunen köpt av kommunchefens företag så tyder det på ett visst mått av ekonomiskt lättsinne hos styrande och topptjänstemän i kommunen.

Dels är beloppet så stort att inköpet enligt reglerna skulle ha föregåtts av en riktig upphandling i konkurrens, dels borde man, vid en eventuell affär med en av kommunens egna topptjänstemän, ha varit särskilt noggrann med att ange och precisera vad som egentligen köpts. Om inte annat för att undvika alla frågetecken.

Detta borde kommunens revisorer, och kanske även oppositionspolitikerna, ta sig en närmare titt på, innan de tillstyrker ansvarsfrihet för de ansvariga.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons