Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt barnmisshandel

Annons

Den 5 augusti förra året ska den första misshandeln ha ägt rum. Händelsen inleddes med att mamman ville klippa sonen.

Pojken, som i dag är 13 år,

motsatte sig detta. När hon sade till honom att han skulle ta av sig skorna så sparkade han av sig dem så att de for in en dörr.

Mamman ska då ha slagit honom i ansiktet med handflatan, så att det sved och pojken fick en rodnad på kinden. Därefter gick pojken upp på sitt rum. Efter en kvart klättrade han ut genom fönstret och försvann från hemmet. Han gick i fyra timmar tills han kom fram till ett par som varit kontaktfamilj för mamman och pojken.

Efter att de hört pojkens berättelse kontaktade de socialtjänsten.

Pojken flyttade hem till mamman och ville därefter att socialtjänstens utredning skulle läggas ned.

I december samma år ska den andra misshandeln ha inträffat. Mamman ska ha varit upprörd efter ett utvecklingssamtal i skolan.

Enligt åtalet slog hon pojken i nacken så att han slog i pannan i en skrivbordslampa, vilket orsakade smärta och rivmärken. Denna gång gick pojken iväg till en kamrat och dennes förälder kontaktade socialtjänsten.

Åklagaren Christel Anderberg stöder sitt åtal på uppgifter från pojken och personerna som tog hand om pojken efter att han flytt iväg från mamman de två gångerna.

Enligt pojken har mamman slagit honom ungefär en gång i månaden sedan han var fem år. De senaste åren har det däremot blivit mer sällan. Personer i pojkens närhet har sett att han har haft blåmärken på armarna. Det var före år 2002, som åtalet nu gäller. När pojken tillfrågades om varför han hade blåmärken sade han att han hade lekt med kamrater och ramlat.

Mamman hävdar i förhör att hon inte har slagit sin son.

Däremot säger hon att hon tagit i hans tröja och armar och även tagit tag i hans hår för att få ögonkontakt.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons