Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Misstaget ska inte upprepas"

Annons

Inför påskhelgen skulle Astrid Strand och ytterligare omkring 120 äldre kommuninvånare med matdistribution, en behovsprövad service, ha fått matpaket för en vecka.

Men Astrid och ytterligare minst en pensionär blev utan matpaket.

- Som gammal husmor hade jag som tur var en hel del i frysboxen och så har jag barn som jag fått hjälp av, berättade Astrid i gårdagens tidning.

Efter att ha läst artikeln tog Anders Ahlgren omedelbart initiativ till ett möte för att förebygga fler liknande misstag. I mötet deltog kommunchef Bertil Stoltz, socialnämndens ordförande Kjell Andersson (c), sektionschef Aina Gustavsson, ansvarig för den kommunala hemtjänsten, och Jan Karlsson, affärsutvecklare vid Samhall, som svarar för matdistributionen.

- Vi konstaterade att många äldre, efter två månaders matleveranser, är nöjda med maten, som de tycker smakar bra, luktar gott och är näringsrik, berättar Aina Gustavsson.

- Men leverenserna får bara inte klicka. Här är det inte 99, utan 100 procent som gäller, säger Anders Ahlgren, som beklagar att minst två äldre blivit utan matpaket.

Mötesdeltagarna enades om en modell för kvalitetssäkring. Förenklat uttryckt kommer kommunen att kontinuerligt få rapporter om vilka äldre som fått sina matpaket.

- Fel och avvikelser skapar oro och därför har vi bestämt oss för att ge det här högsta prioritet, fortsätter kommunalrådet.

Jan Karlsson säger, utan att gå in på några detaljer, att de uteblivna leveranserna hänger samman med övergången från ett distributionssätt till ett annat.

- Vi tar på oss kritiken. Vi borde ha skött det här bättre och lovar att det inte kommer att upprepas. De äldre kommer i fortsättningen att få de rätter de beställt en gång i veckan och då på utsatt tid, lovar han.

Jan Karlsson tillägger att Samhall har beredskap och ett särskilt journummer för att med kort varsel kunna åka ut med mat vid akutsituationer, exempelvis när någon serviceberättigad skrivits ut och kommit hem från sjukhus.

- Kommunen köper den här tjänsten av oss och såväl kommunen som servicetagarna har rätt att kräva att allt ska fungera problemfritt, avslutar han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons