Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjet jäser mot anställningsvillkoren

Annons

Det finns bland skolsköterskor i länet ett utbrett missnöje med att man har uppehållstjänst i stället för vanlig semestertjänst.

I Vansbro kommer dock skolsköterskorna till hösten att få vanlig semestertjänst. Men de flesta har fortfarande uppehållstjänst.

- Det innebär att skolsköterskorna jobbar 40 veckor per år, och är lediga jullov och sommarlov. För en heltidsanställd skolsköterska innebär det att man får 0,88 procent lön om man är 40 år, och 0,91 procent efter 40 års ålder.

- Förutom lägre lön innebär det också ett stort avbräck när det gäller pensionen, säger Gunilla Ordéus, skolsköterska och representant i Vårdförbundet.

Ordéus anser att det är en väldig brist att man tvingas ha uppehållslön mot sin vilja.

- Lärare som jobbar 100 procent får också lön för 100 procent. Det är stor skillnad.

Några problem att fylla arbetsdagarna lär det inte bli även om sköterskorna skulle jobba under tider där eleverna har lov.

- Det finns massor att göra. Man behöver till exempel förbereda journaler och rapportera samtliga elever som byter skola. Fortbildning som annars blir lidande.

- För skolsköterskor är det också viktigt att hålla sig ajour med vad som händer. De flesta har högvis med litteratur liggande, som är svårt att hinna gå igenom. Att skriva verksamhetsplan och verksamhetsberättelse är också sådant som kan vara svårt att hinna med annars.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons