Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med nedlagd tandvård

Annons

I går kom beskedet att Folktandvården i Järna flyttas till kliniken i Vansbro. De fem anställda i Järna kommer att flytta med till Vansbro där kliniken nu ska ta emot alla patienter från kommunen. I dag är 750 barn och 1 700 vuxna patienter inskrivna hos Folktandvården i Järna. De skolbarn som i dag besöker kliniken i Järna kommer i framtiden att få besök av en mobil tandklinik som redan i dag används på olika platser i länet.

- Den mobila kliniken kommer att finnas vid skolorna under ett antal veckor för undersökningar och tandlagningar, säger Carin Runeson (s) ordförande i landstingets tandvårdsstyrelse.

På tandkliniken i Järna arbetar i dag fem personer, tre tandsköterskor, en tandhygienist och en tandläkare. En gång i veckan kommer en tandläkare till kliniken. Enligt beslutet kommer en flytt av verksamheten till Vansbro göra att mer av tandläkarnas tid används till patienter i stället för resor till mindre kliniker. I dag råder det tandläkarbrist i Vansbro och genom en sammanslagning av klinikerna vill landstinget förbättra möjligheterna till nyrekrytering av tandläkare.

- Tandläkarbristen för Vansbro kan komma att lösa sig ganska snart, säger Carin Runeson.

- Det bör påpekas att vi trots tandläkarbristen gjort ett stort arbete här i Järna. Vi har väldigt få skolbarn som behöver tandläkare, säger Gunn Jonsson.

Nedläggningen ska vara klar någon gång under början av nästa år. Enligt personalen försvinner då en tandklinik som trots ett behov av nya tandläkarstolar ändå håller en god standard.

- Vi har ett väldigt bra läge här i centrum och en flytt kommer att göra det svårare för äldre att få tillgång till tandvård, säger tandsköterskan Birgitta Gärdefors.

Personalen i Järna är kritisk till hur politikerna skött arbetet med nedläggningen. Under försommaren lades en utredning fram där kliniken placerades först på listan över rationaliseringar inom folktandvården i länet.

- Vi hörde på radion att Järna låg först på listan över de kliniker som skulle läggas ner, sedan fick vi information från landstinget, säger Gunn Jonsson.

I går kom så beslutet om nedläggning, denna gång direkt på telefon.

- Det känns tråkigt att behöva lägga ner en så här fin klinik, säger Birgitta Gärdefors.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons