Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Misslyckad strejk"

Annons

I onsdags slöts Kommunals nya avtal efter fem veckors strejk. Det satsar främst på stora grupper inom vård och omsorg. De får i år eller nästa år fem procents lönepåslag.

Brandmännen får stå tillbaka med lägsta nivån 2,6 procent. Att jämföra med det gamla avtalet som innebar 3,5 procent.

Brandmannen Thomas Samuelsson är Kommunals arbetsplatsombud hos räddningstjänsten i Falun samt företrädare för brandmännen i hela Dala Mitt.

Han har inte hunnit pejla stämningen bland sina arbetskamrater, men tycker själv att strejken blev ett misslyckande.

- Spontant så tycker jag att det nya avtalet blev dåligt. Det tillför inte mer pengar till Kommunals medlemmar, bara en omfördelning oss emellan, säger han.

En fullbetald brandman tjänar efter 30 års tjänst 16 000 kronor i månaden i grundlön före skatt. Vissa ansvarsområden kan öka lönen något.

Till det tillkommer ett fast OB-tillägg, vilket innebär att det är lika stort oavsett om det är frågan om att jobba julafton eller en vanlig helg. Några få helgdagar per år innebär numera dock ett storlönehelgtillägg.

- Jag jobbar varannan helg, vilket inte är så roligt. Min bästa helg slutar jag klockan 18 på fredagen. Nästa lediga helg slutar jag klockan 8 på lördagen, säger Thomas Samuelsson.

I Stockholm tjänar en fullbetald brandman 19 000 till 20 000 kronor i grundlön.

- Jag tycker lönerna borde vara lika, oavsett var i landet man jobbar. Vi förväntas ju klara samma saker, säger Thomas Samuelsson.

Vad är en skälig lön?

- Det är svårt att svara på. Men Stockholmslönerna skulle kännas bra här. Men ett sådant lönelyft går knappast ens att drömma om, säger han.

Till hösten startar den första tvååriga eftergymnasiala utbildningen för brandmän. Något han hoppas ska kunna hjälpa upp lönerna.

- Men det känns lockande att bilda ett eget fackförbund. Vi brandmän är ju bara en liten fjutt i Kommunal. Självklart får vi ingen stor plats i avtalet. Däremot pratas det mycket om oss. Vi står för något gott och används gärna i reklamen för Kommunals medlemmar, säger Thomas Samuelsson.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons