Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad återvinning

Annons

Mia Steinbach, som är regionsansvarig för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, kommer till Mora på onsdagen, men hon är redan väl medveten om problemen i den här kommunen.

- Jag har 24 kommuner att jobba med, men det tycks vara bara i Mora som stationerna inte sköts, förklarar hon på tisdagen.

Hon tillägger att hennes telefon mer eller mindre brakat ihop av alla människor som ringer och är fly förbannade.

- Jag kan bara beklaga om de entreprenörer vi avtalat med inte sköter de uppgifter de tagit på sig. Så här får det naturligtvis inte vara och det är därför jag kommer att besöka både Mora och Orsa för att informera mig på plats.

Uppretade läsare, som kontaktat tidningen, frågar sig varför allmänheten anmodas följa reglerna när återvinningsstationerna är överfulla och ser ut som svinstior.

De konstaterar även att det inte kan anses vara miljövänligt att behöva åka runt hela Mora med bil för att hitta ett kärl, där det går att bli av med sitt avfall.

Det senare har många stuntat i, eller misslyckats med, eftersom avfallet lagras upp bredvid behållarna.

Christina Holback, miljöansvarig vid Mora kommuns tekniska förvaltning, vill tillsammans med Nils-Göran Johansson, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret, understryka att det inte är kommunernas återvinningsstationer.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) är den organisation som enligt förordningen ska se till att det finns ett lämpligt insamlingssystem för förpackningar och tidningar i kommunerna.

FTI skriver avtal om markupplåtelse med de markägare där stationerna finns, samt äger och underhåller fasta anordningar som exempelvis plank på återvinningsstationerna. Vidare är FTI uppdragsgivare åt olika underentreprenörer som sköter tömning av insamlingsbehållare, städning och snöskottning av stationerna.

FTI ägs i sin tur av materialbolagen, såsom Svensk glasåtervinning, Returkartong med flera.

Det senare fungerar upp-enbarligen dåligt i Ovansiljan och i synnerhet i Mora kommun, enligt Mia Steinbach.

Hon berättar för övrigt att man beräknar en station per 1 200 invånare. Mora kommun har drygt 20 000 invånare och här har 20 stationer placerats ut. Enligt Mia Steinbach torde möjligheterna att ställa ut fler stationer vara mycket små.

- Om stationerna sköts som de ska kommer den gällande dimensioneringen att vara fullt tillräcklig.

Det är landets invånare som betalar hela den här organisationen. Vid inköp av olika produkter betalas en förpackningsavgift, som ska finansiera insamling för återvinning.

- Det är därför vår ambition att försöka lokalisera stationerna till köpcentrum eller där butiker finns i kommunerna. Där man köpt sina förpackningar ska de också kunna återlämnas, det är vår filosofi, summerar Mia Steinbach.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons