Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad återuppbyggnad i Irak

Annons

Sju av åtta irakiska återuppbyggnadsprojekt som den amerikanska regeringen förklarat vara succéer fungerar i själva verket inte alls och har lagts ned, uppger amerikanska utredare.

Projekten, som tillsammans har kostat omkring 150 miljoner dollar eller motsvarande en miljard kronor, är inte längre igång på grund av brist på underhåll eller andra problem, skriver New York Times.

Slutsatserna kommer att presenteras i den senaste kvartalsrapporten från kontoret för den särskilde granskaren av Iraks återuppbyggnad, som släpps på måndag.

USA har tidigare medgett att några återuppbyggnadsprojekt har övergivits, försenats eller varit illa konstruerade, enligt rapporten.

Men det här är första gången som inspektörerna funnit att projekt, som sex månader tidigare förklarats vara succéer, inte längre fungerar.

Inspektionerna sträckte sig från norra till södra Irak och täckte varierande projekt som förlossningskliniker, förläggningar för irakiska specialstyrkor och en kraftstation som försörjer Bagdads internationella flygplats.

På flygplatsen fann inspektörerna att 11,8 miljoner dollar hade använts till nya elgeneratorer. Trots det fungerade inte längre generatorer för motsvarande 8,6 miljoner.

På förlossningskliniken i staden Arbil, i norra Irak, var en dyr förbränningsugn för medicinskt avfall försedd med hänglås, och delvis som ett resultat av det så täppte medicinskt avfall till rörledningarna och förorenade troligen vattensystemet, skriver tidningen.

Det nybyggda vattenreningssystemet fungerade inte heller.

Inspektörerna sade att de ansträngt sig för att ta stickprov från olika regioner och olika typer av projekt, men att de begränsats av att göra verkliga stickprov eftersom många projekt låg i områden som var för farliga att besöka.

TT

Mer läsning

Annons