Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlad kvinna döms för dråp

Annons

Den 46-åriga kvinna som dödade sin make med 64 knivhugg i parets bostad i höstas döms till sex års fängelse för dråp. Att mannen under lång tid trakasserade henne såväl fysiskt som psykiskt gör att tingsrätten inte dömer för mord.

I polisförhör och inför Halmstads tingsrätt har kvinnan berättat om fysisk och psykisk misshandel som mannen utsatte henne för under en stor del av de tretton år paret levde tillsammans.

Under den kväll i november förra året _ som slutade med att mannen knivhöggs till döds _ hade han hotat att döda kvinnan vid upprepade tillfällen och bland annat slagit omkring sig med en hammare. Kvinnan säger att hon var så rädd att hon kräktes i en blomkruka. Flera grannar har vittnat om hur de gick över till parets hus för att försöka lugna ner mannen, men kvinnan bad dem att inte ringa polisen.

När mannen, som var berusad, hade somnat i sin säng hämtade kvinnan två köksknivar och angrep honom med en kniv i vardera handen. Hon säger att hon inte tänkte, att hon var förtvivlad och grät och bara kan minnas tre, fyra hugg.

Hon har berättat att hon sedan "vaknade till", sprang ut i köket igen och ringde ambulans och därefter sprang över till grannen, fortfarande med en kniv i handen. Kvar i huset fanns parets två minderåriga barn som senare togs om hand av sociala myndigheter.

Mannen var död när ambulansen kom till den lilla orten i södra Halland. Enligt en av poliserna som också larmades till huset var de tvungna att berätta detta för kvinnan flera gånger innan hon ville tro det.

Kvinnan har medgivit de faktiska omständigheterna, men nekat till brott och sagt att hon inte hade för avsikt att döda maken. Hon har genomgått rättspsykiatrisk undersökning som visade att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Hon åtalades för mord, men rätten dömer för dråp eftersom den anser att gärningen inte föregåtts av någon särskild planering och eftersom kvinnan under lång tid utsatts för fysisk och inte minst allvarlig psykisk stress.

Tingsrätten väljer också att döma till den lägsta påföljden för dråp, som annars kan ge upp till tio års fängelse.

Kvinnan döms också att betala skadestånd på 50|000 kronor vardera till makens sammanlagt fyra barn.

TT

Mer läsning

Annons