Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandel i skolan

Annons

- Det här är helt oacceptabelt och Jag har full förståelse för om det låter som om skolan helt har spårat ur. Jag vill ändå poängtera att det här är enskilda händelser av ett slag som vi inom skolan aldrig kommer att acceptera. I stället tycker jag att vi har en mycket bra stämning på skolan, säger Smedbergsskolans rektor, Tord Bergqvist.

Den första incidenten inträffade den 27 januari då en flicka i årskurs nio misshandlades av två jämnåriga pojkar. Händelsen inträffade under en rast då flickan enligt uppgifter ska ha släpats i benen utför en trappa och vidare ut på gården där misshandeln fortsatt. Flickan fick skador i ryggen och i nacken av den våldsamma behandlingen. Skolledningen anmälde omedelbart händelsen till polisen.

Två dagar senare var det dags igen då en av de pojkar som deltog i misshandeln av flickan helt oprovocerat gav sig på och misshandlade en pojke i årskurs sju. I det fallet anmäldes misshandeln av pojkens föräldrar.

- Enligt vad pojkarna berättat har det funnits en upprinnelse till misshandeln av flickan men oavsett vad som hänt innan så kan vi aldrig låta sådant här få ske, säger Tord Bergqvist.

Skolan har även informerat de sociala myndigheterna om vad som inträffat.

Enligt ett schema ska en person från vart och ett av lärarnas tre arbetslag finnas till hands och röra sig i skolan som rastvakter.

- Det här visar hur viktigt det är med vuxennärvaro, men det är ändå omöjligt att hinna med att se vad som händer överallt.

De två pojkarna har tillsammans med bland andra rektorn träffat de som blivit utsatta för misshandeln.

- Jag vet inte om jag kan säga att de är direkt ångerfulla men de har ändå förstått vidden av vad de gjort, säger Tord Bergqvist.

Pojkarna är inte avstängda från skolan i väntan på att polisutredningen ska bli klar.

Måndagens händelse skedde under en lektion då en kvinnlig lärare försökte att avstyra ett bråk mellan två elever. Den ena eleven, som går i årskurs nio, vände då sina aggressioner mot lärarinnan och knuffade henne brutalt mot en vägg.

- Vi kan aldrig acceptera att någon elev ger sig på personalen, säger rektorn som under tisdagen polisanmälde händelsen.

Den kvinnliga läraren återvände till skolan på tisdagsmorgonen men mådde så dåligt att hon inte klarade av att hålla någon lektion.

Pojken som attackerade lärarinnan är mycket ångerfull och har har tillsammans med sin mamma träffat lärarinnan för att försöka att reda ut händelsen.

Visst kan det här ses som ett misslyckande från skolans sida men jag kan ändå garantera att vi gör allt som står i vår makt för att sådant här inte ska hända i fortsättningen, säger Tord Bergkvist.

Från polisens håll har det inte gått att få någon kommentar kring utredningarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons