Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruksvård läggs ner

Annons

Individ och familjeomsorgsförvaltningen lägger ner projektet Fotfästet, gruppverksamhet för missbrukare. Gruppsamtalen och aktiviteter som bedrevs på Söderåsen ersätts av individuella samtal i socialtjänstens lokaler.

I samband med att dagcenter och Fenix verksamheter flyttar till Söderåsen lämnar projektet Fotfästet lokalerna och lägger ner verksamheten den sista juni. De som ingår i projektet erbjuds nu individuella samtal med alkoholrådgivare Kenneth Karlsson i socialtjänstens lokaler i Medborgarhuset. Kommunen lägger ner projektet för att inventera hur missbruksvården ska se ut framöver. Projektet har inte minskat kostnaderna så som man hade hoppats på. Men flera av Fotfästets deltagare är inte nöjda med beslutet.

- Det är hemskt, säger en deltagare.

Han menar att socialtjänstens lokaler är opersonliga och förknippade med strul, något som inte är bra för någon som vill ta sig ur ett missbruk.

- På Söderåsen träffades vi i grupp. Så blir det inte nu. När de lägger ner projektet möts vi istället på byn. Då är det lättare att falla för frestelsen att köpa öl på Konsum eller systemet. Då är man tillbaka i missbruket, säger han.

Projektdeltagaren menar att det är gruppsamtalen som har gett mest resultat.

- Vi har kunnat prata om våra problem utan att behöva skämmas, säger han.

Hur missbruksvården ska se ut i framtiden kan inte Malou Larsson säga.

- Under hösten ser vi över vad vi kan gör. Det är viktigt att vi inte stressar fram något ogenomtänkt beslut, säger hon.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons