Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukande läkare avstängs

Annons

Under de månader som läkaren arbetade inom psykiatrin skrev han ut stora mängder narkotikaklassade preparat utan att dokumentera detta.

När det sedan visade sig att läkaren använt amfetamin stängdes han av från sitt arbete. Trots det fortsatte han att skriva ut receptbelagda mediciner med hjälp av sin arbetsplatskod.

Mannen flyttade till Dalarna under 2006 i samband med att han fick en sex månader lång visstidsanställning inom psykiatrivården.

Han är tidigare dömd för bland annat misshandel, ofredande, rattfylleri och grovt rattfylleri.

- Han talade om från början att han haft det trassligt, men vi visste inte att han gjort allt det som kommit fram i Socialstyrelsens utredning, säger verksamhetschef Ann-Sofie Holmberg.

Enligt Ann-Sofie Holmberg hade läkaren bra referenser från sin tidigare anställning.

- Vi har stora svårigheter med att få tag på läkare och vi tänkte att om vi kan hjälpa den här killen, då kanske vi får en god medarbetare. Även människor som varit dömda måste ha en möjlighet att få en chans till, men tyvärr gick det inte bra den här gången, säger hon.

Socialstyrelsen menar att läkarens brottsregister och hans obehandlade beroende av alkohol och narkotika gör honom olämplig som läkare.

I första hand vill Socialstyrelsen att läkarens legitimation återkallas. I andra hand att han inte länge ska ha rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutar om läkaren får ha kvar sin legitimation.

Mer läsning

Annons