Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mirrren bästa skådespelerska

Annons

Den tyska filmen De andras liv belönades som bästa utländska film i konkurrens med bland andra den danska Efter bröllopet där Rolf Lassgård spelar en av huvudrollerna.

Florian Henckel von Donnersmarck, som gör film för första gången, skildrar en Stasispion i Östtyskland som avlyssnar ett äkta pars hem och grips av en oväntad sympati för dem.

Brittiska Helen Mirren belönades med en Oscar för sin gestaltning av drottning Elizabeth II i filmen The Queen.

Det är den första Oscarstatyetten för den 61-åriga Mirren som redan fått ett 20-tal pris för sitt porträtt av monarken dagarna efter prinsessan Dianas död.

Forest Whitaker blev bästa manliga huvudrollsinnehavare för sitt hyllade porträtt av Ugandas diktator Idi Amin i filmen The last king of Scotland.

Nomineringen var den första för den storväxte mannen från Texas som gav upp fotbollen för sånglektioner innan han till slut blev skådespelare.

Priset för bästa film gick till The Departed regisserad av Martin Scorsese. Filmen handlar om korruptionen inom Bostonpolisen.

Bästa kvinnliga biroll gick till Jennifer Hudson för rollen som vokalist i kvinnotrion Dreamgirls.

Rollen var den 25-åriga före detta American Idol-kandidatens första. Den har också givit henne en Golden Globe och en Screen Actors Guild-belöning.

Veteranskådespelaren Alan Arkin fick en Oscar för bästa manliga biroll för sin gestaltning av den argsinte hippiefarfadern i filmen Little miss sunshine.

Priset i natt var den 72-årige Arkins första Oscar. Han har tidigare varit nominerad två gånger.

Norge kan för första gången på 55 år åka hem med ett pris från galan i Los Angeles. Torill Kove vann i kategorin bästa animerade kortfilm med filmen Den danske diktaren.

Sist en norsk film fick en Oscar var när Thor Heyerdahl vann med dokumentärfilmen Kon-Tiki.

Bästa kortfilm blev West Bank Story, berättelsen om den israeliske soldaten som förälskar sig i den palestinska kassörskan trots att de tillhör familjer som äger konkurrerande falaffelstånd på Västbanken.

Förre vice-presidenten Al Gore film En obekväm sanning om växthuseffektens vådor vann kategorin bästa långa dokumentär. Priset gick till regissören Davis Guggenheim och producenterna Lawrence Bender och Laurie David.

Statyetten för bästa animerade film gick till den australisk-amerikanska Happy Feet, berättelsen om de dansande pingvinerna på Antarktis.

För bästa bearbetade manus belönades The departed.

TT

Mer läsning

Annons