Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus 34 kilo

Annons

Det tog en rätt lång stund för Fredrik Jernström från Bäsna att fatta att det var just han som vunnit viktväktarnas riksfinal, på Hälsomässan i Älvsjö, på lördagseftermiddagen.

En efter en fick finalisterna inta scenen och inför en fullspäckad lokal berätta om hur de kände sig efter att ha blivit kvitt sin övervikt och framför allt ändrat sin livsstil.

Bakom dem hängde en bild i kolossalformat som tagits innan de bestämt sig för att bli viktväktare. En jury på tre personer utsåg sedan en manlig och en kvinnlig vinnare där inte enbart största viktminskningen utan också utstrålningen och förmågan att inspirera andra bedömdes.

Fredrik, som gått ner 34,2 kilo från 121,2 till 87 på ett par år, har varit med i viktväktargruppen i Borlänge. Hans konsulent Annika Bergsten, vilken valt ut Fredrik, var minst lika glad efter segern.

- Fredrik har varit en exemplarisk elev. Han har kommit nästan varje vecka trots oregelbundna arbetstider. Han har stannat kvar på lektionerna och sugit åt sig av vad som sagts, berättar Annika efter tävlingen.

Han kommer från en familj där fest förknippats med god mat och var det inte fest så blev det så genom att man lagade lite god mat.

- Jag är skyldig Annika ett stort tack. Hon har aldrig varit fördömande men ändå har det varit en hållhake att komma dit och se henne i ögonen. Trots att jag har svårt för gruppmentaliteten har jag trivs.

Hans eget tips på segrare var annorlunda.

- Jag var övertygad om att det inte var jag som skulle vinna. Jag trodde på Stefan från Mariefred som gått ner över 50 kg, eller Niclas från Drottningholm som blivit av med sin värk, säger Fredrik, fortfarande omtumlad efter att av juryn utsett just honom.

Någon asket är inte Fredrik utan unnar sig en pizza eller hamburgare, vilket han fortfarande har längtan efter, varannan vecka. Det gäller att ha sunt förnuft och planera.

Varje år korar alltså ViktVäktarna en man och en kvinna. Årets kvinnliga vinnare blev Tina Johansson från Mölnlycke som gått ned 29,2 kilo från 93,2 till 64 och dessutom fått sina värden betydligt förbättrade, hon är nämligen diabetiker.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons