Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minsting bestämmer mest

/
  • Härligt med grönbete. Åtta hingstar släpptes på tre månaders sommarbete i Böle. Lättjefulla gräsrullningar varvades med en del slagsmål.
  • Kamp om ledarrollen. Tinkerhingsten från Orsa utmanar Rättviksponnyn som varit hagens boss de senaste tre åren i Böle.
  • Tinkerhingsten i närkamp med förra årets flockledare, minstingen från Naturbruksskolan i Rättvik.
  • Störst i hagen. Tinkerhästen från Orsa var störst i söndagens hingstsläpp i Böle.

Annons

För 81:a året i rad släpptes hingstar ut på sommarbete på ängarna i Böle ovanför Kilen mellan Sågmyra och Leksand.

Några hundra människor samlades för att se när hingstarna gjorde upp rangordningen. Som första hingst släpptes den åttaåriga ponnyn från Naturbruksskolan i Rättvik in i hagen vid åttatiden på morgonen. Därefter markerade han tydligt vem som var ledaren när flocken fylldes på under förmiddagen. Först när en tinkerhingst från Orsa gjorde entré blev det på allvar kamp om chefskapet som dock Rättviksponnyn lyckades behålla under förmiddagen. Sammanlagt åtta hingstar från olika orter i Dalarna släpptes ihop. För tio-tjugo år sedan var antalet oftast det dubbla eller mer.

- Dels används inte arbetshästar i samma utsträckning längre, dels börjar de gå på travbanan i tidigare åldrar, säger Lars Bergqvist från Fallsbjörken som en förklaring till minskningen.

I 30 år har Lars Bergqvist hjälp till vid hingstsläppet. I går klippte han in siffror i bakdelen på hästarna för att de lättare ska gå att identifiera under de tre månader de går i hagarna.

Under eftermiddagen rapporterade djurskötare Hans Portström att tinkerhingsten lyckats samla flest hingstar i sin grupp.

- Men känner jag den lilla rätt så kommer han inte ge sig om det så tar hela sommaren, säger Portström på väg för att laga ett stängsel som flocken lyckats meja ned under ett tumult.

Se webb-TV Hingstar på grönbete eller Hingstarnas kamp i hagen

Mer läsning

Annons