Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minsta möjliga bemanning

Annons

Semestertider brukar innebära svårigheter att få tag på extra vårdpersonal. Bäckaskogs vårdcentral har normalt 40 anställda, nästan alla tillhör kategorin vårdpersonal och alla har rätt till semester på sommaren. Alla jobbar dock inte heltid.

På Bäckaskog har några sjuksköterskor som annars arbetar deltid gått upp i tjänstgöringsgrad över sommaren, förstärkningar har dessutom gjorts med undersköterskor.

- Vi har lägre bemanning och då får en del kontroller av kroniska sjukdomar vänta till senare i höst, förklarar Karin Karlsson.

Förr klarade sig Bäckaskog bra med vikarierande läkare från Norge. Någon av dem gick i pension och de andra slutade då det blev nya skatteregler i Norge så att de fick betala dubbel skatt.

- Vi har försökt få hit dem men det har inte gått.

Personalen ställer dock upp så att det ska gå att klara bemanningen trots semestern. Så har exempelvis de ordinarie läkarna ofta tagit ut få semesterveckor mitt i sommaren. Läkaren Olle Thunberg har nöjt sig med en vecka nu för att ta ut semestern senare i höst.

Under några av sommarveckorna har vårdcentralen anlitat så kallade stafettläkare, vilket är kostsamt.

Jan Lissmyr, som gjort 6 månaders AT-tjänst, allmäntjänstgöring, i Vansbro, blir kvar lite längre än det var tänkt från början. I september kommer en ny AT-läkare.

- På det stora hela fungerar det bra här, systrarna är mycket rutinerade, säger 30-årige Jan Lissmyr.

Han är uppväxt i Hedemora men har bott tio år i Uppsala. Nu bor han i Vattnäs i Mora. I september börjar han på medicinavdelningen på Mora lasarett.

- Som AT-läkare får man vara med på mer här i Vansbro än om man tjänstgjort på vårdcentralen i Mora, där många åker direkt till lasarettet utan att besöka vårdcentralen.

- Jag inbillar mig att folk är härdigare här, säger Jan Lissmyr.

- De begär råd om vad de kan göra för att bota sig själva, inflikar Karin.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons