Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minsta brasan

Annons

I tider då arrangörer försöker överträffa varandra med stora majbrasor och häftiga fyrverkerier så gjorde Malungs hembygdsförening precis tvärtom. Man lockade med Dalarnas minsta majbrasa och fyrverkerifritt Valborgsmässofirande.

- Vi måste ju vara litet försiktiga så vi inte tänder eld på hembygdsgården. Det skulle vara för hemskt, sa Håkan Tapper i hembygdsföreningens arrangörsstab.

Cirka 100 personer hade kommit till hembygdsgården för att få uppleva premiären på det annorlunda valborgsfirandet och de tyckte nog att det var ganska trivsamt. Uppskattat för att det inte small och tjöt var det garanterat också av djurägare och sannolikt också av alla vilda djur.

Den lilla majbrasan bestod av en järngryta med några träbitar i. Anna-Karin Ljung kom som Fru Vår med en brinnande fackla upp till kullen vid hembygdsgården och satte fyr i grytan. Håkan Tapper klättrade upp med den brinnande grytan i det lilla tornet, som faktiskt en gång i tiden använts för majbrasor i det mindre formatet.

Tut i lur och horn av Håkan Tapper, Hars Åke Hermansson och Täpp Lars Arnesson, kulning av Anna-Karin Ljung som också sjöng tillsammans med Carin Funseth samt ett passionerat tal till våren av Jan Kapla på riktigt malungsmål ingick också i programmet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons