Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst tre döda i norsk fartygsolycka

Annons

Fortfarande saknas fem besättningsmän efter fartygsolyckan utanför Shetlandsöarna i torsdags. Tre sjömän har hittats döda, medan sju kunde räddas.

Fartyget Bourbon Dolphin kantrade utanför Shetlandsöarnas nordspets på torsdagskvällen.

På fredagen låg fartyget upp och ner och räddningsmanskap övervägde att försöka ta sig in i skrovet, en komplicerad och farlig operation.

Allt hopp om att hitta överlevande i havet gavs upp tidigare under fredagsmorgonen, de räddningshelikoptrar som fanns i området avbröt sökandet. Att överleva en natt i det kalla vattnet beskrevs som ett mirakel.

Bland de saknade finns en 14-årig pojke som gjorde sin praovecka ombord på pappans arbetsplats. Även fadern saknas.

De sju besättningsmän som räddades fördes till sjukhus i Lerwick på Shetland. En av dem uppgavs ha legat 25 minuter i det kalla vattnet.

Statsminister Jens Stoltenberg betecknade olyckan som en "stor tragedi".

Anhöriga var under fredagsförmiddagen på väg till Lerwick på Shetland tillsammans med två sjömanspräster och företrädare för rederiet. Många ur besättningen kommer från de små fiskesamhällena runt Ålesund på den norska västkusten.

Trond Myklebust, chef på rederiet Bourbon Offshore Norway, sade att fartyget hade 14 mans besättning och en passagerare. Alla var norrmän förutom en dansk medborgare.

Det norskägda underhållsfartyget befann sig i närheten av oljeplattformen Transocean Rather, cirka 75 nautiska mil (139 km) väster om Shetlandsöarnas nordspets, när olyckan inträffade vid 18-tiden svensk tid på torsdagskvällen.

Bourbon Dolphin levererades från varvet 2005 och inspekterades senast i januari i år av brittiska myndigheter. Då fanns inga anmärkningar.

TT

Mer läsning

Annons