Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 33 döda i massakern

/
  • Under tisdagen rapporterades om ytterligare döda i massakern. Hittills har 33 personer omkommit. Foto: SCANPIX

Annons

Massakern på universitetet Virginia Tech benämns som en av de värsta i USAs historia.

Antalet döda är så många som 33 personer och fortfarande kämpar flera för sitt liv på sjukhus.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som skottdramat utspelade sig på universitetet Virginia Tech i Blacksburg, USA.

Först sköts en manlig och en kvinnlig student ihjäl vid sjutiden på morgonen i studenthemmet Ambler Johnston Hall. Sedan gick gärningsmannen från klassrum till klassrum och öppnade eld i lektionssalarna vid Norris Hall.

32 människor, både elever och personal, dödades innan gärningsmannen tog sitt eget liv.

Ytterligare ett 30-tal personer vårdas på sjukhus, en del för skottskador, andra har gjort sig illa när de hoppat ut genom fönster för att undkomma mördaren.

Virginia Tech – officiellt Virginia Polytechnic Institute and State University – grundades 1872 och har i dag drygt 25 000 heltidsstudenter.

Det ligger i staden Blacksburg i västra delen av Virginia, 35 mil sydväst om Washington. Staden har 40 000 invånare och domineras kraftigt av universitetet.

Virginia Tech är högt rankat för sina ingenjörsutbildningar och anses även ha starka utbildningar inom arkitektur, jord- och skogsbruk samt veterinärmedicin.

Fakta skolskjutningar:

Den tidigare värsta skolskjutningen som inträffat i USA skedde den 1 augusti 1966 då en student vid University of Texas i Austin sköt ihjäl sin mor och sin hustru innan han klättrade upp i ett torn på universitetet och öppnade eld mot förbipasserande. Totalt dödades 15 personer och 31 skadades innan han sköts ihjäl av polisen.

Den 20 april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord på Columbine High School i Colorado.

Det värsta skoldödandet överhuvudtaget i USA skedde den 18 maj 1927 då en ledamot av skolstyrelsen sprängde tre bomber på en skola i Bath i Michigan. Totalt dödades 45 personer. (TT)

Mer läsning

Annons