Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 150 döda i bomber i Irak

Annons

Minst 150 människor har mist livet i bombattentat i Irak det senaste dygnet.

105 människor miste livet i en by utanför staden Tuz Khurmato norr om Bagdad på lördagen, när en bilbomb exploderade vid ett marknadstorg fullt med folk. Fem personer hade rapporterats saknade och över 250 sades ha skadats. Inkringliggande hus störtade samman av explosionen och splitter dödade människor på flera hundra meters avstånd. Fler offer för bomben döljs sannolikt under de raserade byggnaderna.

Invånarna i byn uppgavs till största del bestå av shiitiska turkmener.

I Bagdad dödades minst tre människor, varav två soldater, och ytterligare tio skadades när en bilbomb detonerade vid en vägspärr på lördagsmorgonen.

Natten mot lördagen utplånades en hel familj på sju personer när en granat träffade taket de sov på. Den svajiga elektriciteten gör att luftkonditioneringen i Bagdad inte fungerar och många söker därför nattlig svalka på taken.

I fredags tog en självmordsbombare livet av 22 människor och skadade 17 bland shiitiska kurder i en by nära gränsen till Iran, sade en lokal tjänsteman. Attentatet skedde enligt byledaren i Garghoush när offren var på väg hem från en begravning.

Amerikanska militärkällor uppgav att de förlorat nio soldater de senaste två dygnen. Majoriteten dödades av vägbomber. Åtta amerikaner skadades i attentaten och en irakisk tolk dödades.

I Basra rapporteras en brittisk soldat ha dött i strider med rebeller.

USA har sammanlagt 157|000 soldater i Irak. Enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning har 3|599 stupat sedan invasionen inleddes 2003.

TT

Mer läsning

Annons