Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad utlåning av vanliga böcker - ökad av cd och dvd

Annons

- Det är framförallt fackböcker som minskar i utlåning. Det beror främst på att skolelever söker fakta på internet, säger förste bibliotekarie Jan Rova.

- En rikstrend är att utlåningen på folkbiblioteken minskar. Framförallt är det vuxenutlåningen som går ner. Folkbiblioteket i Mora ligger på riksgenomsnittet, men något under snittet i Dalarna när det gäller utlåning, berättar Jan Rova.

Under 2006 minskade vuxenlånen i Mora från 94 510 till 86 222, en minskning på 8 288 böcker/cd, vilket motsvarar 6,5 procent.

Utlåningen av barnböcker gick ner med en betydligt mindre siffra, från 58 049 till 57 534, en minskning med 515 exemplar.

- Där kan man klart säga att det beror på barnbibliotekariens utåtriktade verksamhet till föräldrar med barn i förskolan.

Fackböckerna stod för 5618 av den totala minskningen på 8 288, vuxen skönlitteratur stod för 1 004 och cd-musik för 3 550.

- Minskningen av cd-musik beror på att många laddar ner musik själva, via internet.

Böcker inlästa på cd ökade med 815 och dvd med 300.

- Det är väldigt positivt att talböckerna gått upp, och det roliga med det är att vi har nått en ny grupp, som inte besökt biblioteket tidigare, yrkesarbetande män i 30-40-årsåldern, såna som jobbar i maskiner eller pendlar. Den traditionella boklånaren annars är en kvinna i mogen ålder.

Jan Rova berättar att biblioteket jobbar för att göra boklåningen enklare för besökarna.

- Vi tänker införa självbetjäning, med en speciell maskin, till våren. Det finns på andra ställen, men blir ett stort steg för oss. Syftet, för-utom att förenkla för den som ska låna, är att kunna frigöra personal till mer kvalificerade uppgifter än att stämpla böcker

Antalet besökare till biblioteket var 201 425, vilket är en minskning med 10 278.

- Trots minskningen ligger vi över riksgenomsnittet, och det beror på det centrala läger, konstaterar Jan Rova.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons