Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad utdelning - men cheferna får bonus

Annons

VB-energigruppen omsatte i fjol 388,6 miljoner kronor (373,2 miljoner 2001). Gruppens sammanlagda vinst var 43,6 miljoner kronor (56,4 miljoner 2001)

Det är delen VB-energi som bedriver elhandeln som kraftigt minskat vinsten från 13,6 miljoner till 1,9 miljoner.

"I slutet av året var det till och med så att en väsentlig del av försäljningen skedde med förlust. Priserna för tillsvidarekunderna justerades inte i takt med de snabbt stigande inköpspriserna", skriver företaget i sitt bokslut.

Men koncernen tvekar inte att tjäna pengar på elbörsen, VB-krafts elva vattenkraftverk ska knytas till börspriset i framtiden.

Vd Per Harrby hade 2001 lön och förmåner på 785 000 kronor varav 54 000 i bonus. 2002 hade totalsumman ökat till 829 000 kronor varav bonusen ökat till 60 000 kronor. Harrbys bonus är en belöning för att han nått ekonomiska mål och ledarskap.

I bokslutet redovisar VB därutöver en ny rad bland noterna "chefsbonus":

"För ledande chefer/nyckelpersoner utgår bonus med maximalt 8 procent av fast lön. Bonus är baserad på att förutbestämda mål avseende bland annat ekonomi och ledarskap har uppfyllts".

På grund av semester har vd Per Harrby inte gått att nå för ett svar på frågan vilka cheferna är och hur mycket chefernas bonus gav i kronor räknat.

Kommunalrådet Roger Stål, s, säger att han inte hade någon aning om chefsbonusarna:

- Jag har varit med på ett styrelsemöte i VB-energigruppen och de här bonusarna har jag inte hört ett ord om. Det här måste jag sätta mig mer in i om jag ska kunna säga något, säger Stål.

Ludvika kommuns utdelning från aktierna i VB-energigruppen blev sammanlagt 11,8 miljoner, 2,9 miljoner mindre än året dessförinnan.

VB-energigruppens antal anställda har minskat från 65 till 62.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons