Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad insatsstyrka

Annons

-Vi har gjort bedömningen att verksamheten i fjällområdet och för Sälens räddningskår är så pass liten under den aktuella perioden att vi kan minska på insatsstyrkan utan att nämnvärt tumma på säkerheten. Dessutom kommer det att gå ut larm till både Sälens och Transtrands räddningskårer då det händer något i det här området.

- Därmed får vi en räddningsorganisation som är bra, säger tillförordnad räddningschef Per Hampus.

Kommunen har under flera år haft funderingar i den här riktningen. Ett tag var man inne på att bara ha Sälens räddningskår under vintersäsongen samt ett frivilligt räddningsvärn under sommarhalvåret.

Nu har räddningsnämnden i stället kommit fram till att Sälens räddningskår, som nu har en insatsstyrka på 1+4 man, ska minskas till 1+2 man under halva året, maj till och med oktober.

Därtill ska räddningstjänsten i fjällområdet stärkas upp genom att även Transtrands räddningskår, med sin insatsstyrka på 1+4 man, också larmas till undsättning.

Kommunen och brandmannafacket har inte varit överens om den här förändringen.

Brandmännen anser att nedskärningen av Sälenkåren innebär att riskerna vid olyckor blir alltför stora. Exempelvis kan den reducerade utryckningsstyrkan inte genomföra rökdykning förrän man fått förstärkning till olycksplatsen.

Den lokala MBL-förhandlingen slutade i oenighet.

Brandmannafacket har sedan begärt att få en central förhandling, men det har kommunen bestridit med hänvisning till att denna begäran kommit in alltför sent efter den lokala förhandlingen.

Räddningsnämnden har räknat med att kunna genomföra den säsongsmässiga nedskärningen av Sälens räddningskår utan att säga upp någon personal.

Däremot kommer brandmännen i Sälen att få jour var fjärde vecka i stället för var tredje vecka under den aktuella perioden och därmed även mindre lön.

Kommunens huvudskäl för nedskärningen är ekonomiska. Genom att reducera insatsstyrkan minskar kostnaden med drygt 460 000 kronor om året. En del av besparingen äts upp av att två kårer kommer att rycka ut på vissa larm i norra kommundelen.

- Statistiken som vi har visar att det inte blir så många räddningsinsatser under sommar- och höstmånader i fjällområdet.

- Säkerheten kommer inte att bli nämnvärt försämrad. I något fall kan utryckningstiden bli något längre. När det gäller rökdykning är det sällsynt att den insatsen har någon avgörande betydelse för att rädda liv eftersom det alltid hinner gå en viss tid innan brandkåren kommer fram, säger räddningschef Per Hampus.

Kommunen räknar med att kunna genomdriva förändringen av Sälens räddningskår redan från början av maj i år sedan frågan avgjorts av kommunfullmäktige i slutet av april.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons