Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minröjare visas upp

Annons

Det blir första gången den 28 ton tunga minröjaren Scanjack rullar in i en svensk stad. Mellan tio och två på lördag kan allmänheten se vidundret på Brända tomten.

- Men det blir ingen röjning av skarpa minor. Det är Västerbergslagens FN-förening som tillsammans med bland andra hemvärnet, lottakåren och Svenska kyrkan genomför ett arrangemang till stöd för kampanjen Röj en mina nu, säger Eva Långberg, FN-föreningens sekreterare.

Personal från Räddningsverket, Försvarets materielverk, FMV, ABF och kultur- och fritid i Ludvika medverkar också i arrangemanget.

Minröjaren som tillverkats vid Scandinavian Demining Group i Vikmanshyttan anländer med eskort på fredag eftermiddag. Ett 30-tal hemvärnsmän är utkommenderade för att i skift bevaka maskinen från sex på kvällen till klockan åtta på måndagsmorgonen.

- Det är FMV som äger maskinen som ska överlämnas till försvaret till hösten. Vår uppgift är att bevaka minröjaren så att ingen skadar den eller gör illa sig genom att klättra på den, säger Olle Jonsson som är chef vid Västerbergslagens hemvärnsbataljon.

I samband med lördagens visning finns lottakåren på plats för att servera ärtsoppa. Efter visningen ges en fredskonsert i Folkets hus där hemvärnets musikkår dirigeras av Karl-Erik Arnestedt. På förmiddagen hålls en fredsgudstjänst i Ludvika Ulrika kyrka.

Efter några prövosamma år är Scandinavian Demining Group med huvudkontor i Säter och fabrik i Vikmanshyttan på god fot. Nya marknader är på gång och behovet av minröjning är stort ute i världen.

- Vi har varit på en mässa i Kuwait och förklarat att vi är beredda att hjälpa till med minröjning när USA bygger upp infrastrukturen i Irak, säger bolagets vd Lennart Berglund.

Han berättar att Scanjack numera är ett välkänt namn bland fredsorganisationer och försvars- makter.

- Det finns i dag 100 miljoner minor på olika håll i världen, enligt Förenta Nationerna, säger Lennart Berglund.

Han berättar att det kan bli fler jobb vid anläggningen i Vikmanshyttan.

- Får vi fler order behöver vi nog ha fler mekaniker och konstruktörer, säger Berglund.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons