Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minröjare visades i Ludvika

Annons

Eldsjälarna inom Västerbergslagens FN-förening har, tillsammans med Räddningsverket med flera medintressenter, fokuserat starkt på det globala problemet med kvarliggande minor och grov ammunition som inte detonerat utan blivit farliga så kallade blindgångare.

En uppgift från FN ger vid handen att det för närvarande finns hela 70 miljoner minor av olika slag nedgrävda i marken i ett 70-tal länder. Detta som ett dystert och för folken farligt minne från tidigare krig och konflikter. Minorna fortsätter att lemlästa folk och förorsakar fruktansvärda mänskliga lidanden.

De publika aktiviteterna kulminerade på lördagen och den gigantiska minröjaren, som kom till stan redan under fredagskvällen, rönte inte helt oväntat stort intresse bland allmänheten. Maskinen bevakades hela tiden av soldater från det lokala hemvärnet. Eventuella sabotörer gjorde sig därmed icke besvär...

- Jag har åkt ner hit till Ludvika bara för att få se en sådan här maskin i verkligheten, berättade Ivan Karlsson från Bjursås när tidningen träffade honom i "publiken".

Funktionär vid maskinen var Anders Gustafsson som beredvilligt berättade om maskinen och dess tekniska funktioner.

- FMV (Försvarets materielverk) har fem sådana här och i hela världen finns totalt nio. Bland annat är två maskiner verksamma i Kroatien.

Intill fanns hela tiden ett gäng glada lottor som serverade nykokad ärtsoppa för en billig penning. All behållning ska tillfalla den pågående insamlingen till förmån för den fortsatta minröjningen i främmande länder. Många lät sig soppan väl smaka både vid maskinen och uppe på den så kallade Brända tomten.

- Vi som serverar är lottor från kårerna i både Ludvika och Grängesberg, berättade Irene Andersson som själv tillhör den sistnämnda.

På Brända tomten representerades Räddningsverket av bröderna Jörgen och Patrik Mohlin från Kramfors. De visade upp många olika exempel på de minor, granater och andra krigspjäser som de professionella minröjarna letar upp och oskadliggör ute på fältet. Visningsobjekten var dock samtliga helt ofarliga för säkerhets skull.

Bröderna Mohlin berättade initierat om minornas egenskaper och kunde samtidigt visa upp olika typer av redskap som används vid minröjning.

Hela tiden fanns flera funktionärer från FN-föreningen i omlopp på gågatan med sina insamlingsbössor. Många gav en slant och mycket talar för att kampanjen sammantaget har dragit in en aktningsvärd summa från såväl privatpersoner som olika organisationer.

På eftermiddagen fortsatte mindagen med en fredskonsert i Aveny med Hemvärnets musikkår under ledning av dirigenten Karl-Erik Anestedt. Solister var Thomas Björnhager, Katarina Frogner och Ing-Marie Lerström.

Biljettintäkterna ska oavkortat gå till den fortsatta minröjningen.

För arrangemanget svarade FN-föreningen i samverkan med ABF och kommunens kultur- och fritidssektor.

Som en värdig final på den lokala kampanjen hölls på söndagen en fredsgudstjänst i Ludvika Ulrica kyrka med kyrko-herde Kajsa-Britta Frogner som tjänstgörande präst.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons