Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minröjare klar för export

Annons

Både Ola Modigs från FMV i Stockholm och Göran Danielsson från det internationella ingenjörskompaniet i Växjö framhåller att minröjaren är den bästa som finns i världen.

- I alla fall vad vi känner till, säger Göran Danielsson som så fort politikerna ger klartecken kommer att skicka iväg minröjarna på uppdrag runt om i världen.

Det var i hård konkurrens, både med svenska och utländska företag, som ordern tagits. I ett test i Växjö visade det sig att minröjaren från Vikmanshyttan både var snabb, men framför allt var bäst på att hitta minor som antingen sprängdes eller slogs sönder.

Den ursprungliga stommen till minröjaren är hämtad från en skogsmaskin. En kraftig Scania-motor på 550 hästkrafter kopplat till en slunga med kraftiga kättingar på två olika valsar gör maskinen unik.

- I minröjningsmaskinen sitter föraren mycket säkert. Inget ska hända personalen, säger Ola Modigs. Det är oerhört viktigt. Dessutom är minröjaren mycket driftsäker.

I Kroatien har Scandinavian Demining Group två minröjare. Ett 50-tal anställda, fyra minhundar som alltid följer i minröjarens spår, är med i arbetet. Inga olyckor har hittills rapporterats. Ett speciellt varningsysstem larmar om föraren kör in på oröjd mark.

- I Kroatien finns tre miljoner minor. I hela världen finns minst 130 miljoner. Nu pågår kriget i Irak och när det väl är över måste återigen ett nytt land röjas från minor. I Afrika finns också stora områden som så småningom måste röjas, säger Lennart Berglund.

I USA är redan kontakter tagna. Ett par personer har fått uppdraget att sköta marknadsföringen och den eventuella försäljningen. Detta eftersom USA kommer att utkrävas ansvar att också ta hand om de explosiva granater man avlossat, men inte detonerat.

Ytterligare två minröjare ska i år säljas till två olika företag. Ett av dem är ett bolag som på kommersiellt basis åtar sig olika uppdrag. En annan är en humanistisk organisation som förklarat sig intresserade av en maskin. När produktionen kommit igång på allvar ska 8-10 personer arbeta med tillverkningen. Därtill kommer minst lika många som sysselsatta i hos olika underleverantörer.

- Alla företag finns i södra Dalarna, säger Lennart Bosell som är ansvarig för projektarbetet i verkstaden i Vikmanshyttan.

Där finns också utvecklingsföretaget Creator som varit med och utarbetat alla dokumentation kring projektet.

- Vi har haft åtta personer knutna till arbetet maskinröjaren, säger Bengt Wahlqvist på Creator. Onekligen känns det bra att kunnat vara med i arbetet. Maskinen har onekligen en marknad.

- Tyvärr fortsätter stridande parter runt om i världen att placera ut minor, säger Lennart Bosell. Dessa minor är fler än vad som tas om hand.

I år kommer Scandinavian Demining Group omsätta över 100 miljoner. Den beräknade vinsten blir omkring 15 miljoner kronor.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons