Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minns Kochs dotter

Annons

När Martin Koch-sällskapet Hedemoraparnassens vänner, har årsstämma, brukar Tore Ivarsson vara på plats.

Han bor i Järna utanför Södertälje och ska snart fylla 81 år, men fortsätter att åka till Hedemora varje gång kallelsen kommer.

Numera är Tore Ivarsson också sällskapets hedersledamot.

- Jag lärde känna Anna Greta på Brunnsviks folkhögskola, berättar han.

Tore Ivarsson är uppväxt på ett arrendetorp under ett sörmländskt gods och blev tidigt tvungen att ge sig ut i arbetslivet. Men han var fast besluten att läsa vidare. Kvällar och söndagar var det korrespondenskurs som gällde. Efter kriget och militärtjänsten, valde han Brunnsvik eftersom han var aktiv i socialdemokratiska ungdomsklubben hemma i Södermanland.

Men det var först när han kom till Stockholm och studierna på Socialinstitutet, som det hettade till mellan honom och Anna Greta.

- Hon var också där för att studera och jag bjöd ut henne på operan för att se La Traviata.

Det var 1949 och två år senare var de gifta.

Anna Greta hade läshuvud. Många förvånades över att hon lyckades klara realskolan, eftersom hon samtidigt fick vara springflicka på pensionatet hemma hos paret Martin och Sian Koch.

- Hon kom från Östersund och var äldst av fem syskon, men de blev föräldralösa när Anna Greta bara var fyra år, berättar Tore Ivarsson.

Hon hamnade på barnhem. Drygt tre år senare såg makarna Koch en annons i Svenska Dagbladet där man sökte efter fosterhem. De beslöt sig för att adoptera Anna Greta, som genast fick börja springa ärenden.

Ett av hennes återkommande uppdrag, var att köpa cigaretter åt storrökaren Martin Koch. Han var särskilt förtjust i märket Fennia - billigare rökverk gick inte att få tag i på den tiden.

- Därför fick hon heta Fenniaflickan, berättar Tore Ivarsson.

Ivar Lo Johansson har beskrivit henne efter ett besök på Lagmansgården. Han var den av Martin Kochs författarkolleger som hon fortsatte att ha kontakt med. Tore Ivarsson har ett långt yrkesliv som kommunaltjänsteman bakom sig. 1968 fick han anställning på det som skulle bli Svenska kommunförbundet i Stockholm.

- Året efter flyttade jag och Anna Greta till Järna. Det var bra för jag kunde åka pendeltåg till jobbet, säger han.

Anna Greta gick bort för elva år sedan. En tid efteråt fick Tore Ivarsson i uppdrag av Martin Kochs andra styvdotter, Margit Ullerö, att företräda familjen i fortsättningen.

- Martin Koch-stipendiaten Aino Trosell undrade vad det blev av Anna Greta och hon fick en biografi av mig, berättar han.

Tore Ivarsson har också sammanställt ett urval av reportage och artiklar som Martin Koch skrev i 1920-talets Paris. Dessa kommer att ges ut som årsskrift av Hedemoraparnassens vänner.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons