Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet sviker inte 95-årige Oskar

Annons

Han kommer från ett jordbrukarhem i Gagnef och hör till de många begåvade, flitiga och nitiska gagnefsbor i sin generation, som gick den bokliga vägen.

Det blev studentexamen, fil mag och teol-kand-examen innan han prästvigdes 1942. Vägen var lång på den tiden till ordinarie tjänst. Oskar Nisses fanns i Västanfors, Gagnef, Ludvika och Riddarhyttan, innan han blev stiftsadjunkt. Så väntade en kyrkoadjunktur i Folkärna, varefter han blev komminister i Kvarnsveden och senare kyrkoherde i Gustafs.

Några år efter pensioneringen flyttade han "hem" till Gagnef.

Oskar Nisses och hans Märtha, borta ur tiden nu, svarade för ett gammaldags prästhem med alltid öppna dörrar och stor generositet. Och en fast vänskap.

Predikstolen om söndagarna och de många förrättningarna var hans plattform för att förkunna tron och trons mysterium. Alltid med samma iver och samma allvar. Han har fortsatt lång uppe i åren med sitt teologiska tänkande, han släpper inte tanken på uppgiften och uppdraget och han bearbetar ständigt sin trosuppfattning och vill gärna gå i debatt.

Oskar har varit flitig skribent, författat små egna bekännelser om "min bön och min trosuppfattning" och därtill delat med sig till den inre vänkretsen.

I går samlades några vänner till kyrkkaffe i det gamla hemmet vid Back Pers väg med tre älskade döttrar som värdfolk. Då höll Oskar Nisses tacktal. I detta blev Tio Guds bud centraltema och budorden läste han ur minnet för sina gäster. Med små kommentarer och knäppta händer.

Apropå "ur minnet". Oskar Nisses har också i forna dagar, då inte hörseln var ett problem som i dag, varit en härlig sällskapsmänniska.

Vi är ganska många som på inte minst födelsedagsfester år efter år och på allmän begäran hört honom läsa en härlig novell av Hjalmar Söderberg. Det är en utantillläxa på en halvtimme. Alltid lika rolig att höra, alltid lika rolig att uppleva. Rena eleganta prestationen.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons